Bроят на реалните сделки на пазара с недвижими имоти регистрира спад от 42% за цялата страна и 58% кумулативно за София през първите шест месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата година, което е сравнимо с броя на сделките през 2005 г. Това показва на Райфайзен Имоти , базиран на официалните данни на Националния статистически институт и проучване сред компании за недвижими имоти и предприемачи

"Тенденциите, започнали през третото тримесечие на 2008 г., продължиха да се задълбочават и през първите шест месеца на 2009 г., коментира Ани Ангелова, Управител на Райфайзен Имоти и Изпълнителен директор на Райфайзенбанк.

Според Райфайзен Имоти купувачите във всички сегменти са в изчаквателна позиция, като активни на пазара останаха само инвеститори с по-рисков профил, които виждат дългосрочни възможности да увеличат или подобрят качеството на портфейла си с имоти на изгодни цени. Известна активност, но далеч от нивата, характерни за първото полугодие на 2008г., се наблюдава и сред купувачи с достатъчно собствени средства, за които покупката на имот е планирана необходимост.

Значителният спад в броя на сделките през първото полугодие на 2009 г. доведе и до промяна в пазарното поведение на купувачите на недвижими имоти, които очакват спадът на цените да продължи. Като се изключи планираната експанзия на големите търговски вериги, от началото на 2009 г. не беше регистрирана нито една инвестиционна продажба или покупка на терен за бъдещ голям проект, отчитат от Райфайзен Имоти.

Времето за избор и преговори до изповядването на реалната сделка се удължи три пъти от средно 20 дни до 60 дни и до реални сделки практически не се достига без чувствителна отстъпка в цената.