Ако може с една дума да се опишат последните данни от статистиката за сделките с недвижими имоти в София, то тя би била "застой". Току-що публикуваните данни на Агенцията по вписванията за сключените продажби през четвъртото тримесечие на миналата година дадоха и последното парче от пъзела за 2018-а. А то показва, че ръстът на броя на сделките за година е ... 0.09%.

През 2018 година са били реализирани точно 28 232 продажби на имоти в столицата при 28 205 през предходната година. Само от тези две числа можем да направим бърз извод, че пазарът на този етап е достигнал своя таван, въпреки че в исторически план това далеч не е най-силната година. Преди 10 години в предкризисната 2008-а броят на сключените сделки е 40 906.

Препъване на финална права

Данните за последното тримесечие на годината се очакваха от пазара с нетърпение, защото трябваше да покажат дали забавянето от предходното ще продължи. Ръстът на годишна база през периода юли-септември беше само 1.2%, което логично провокира въпроса дали пазарът достига своя пик. Данните за октомври-декември показват, че това вероятно е така, защото беше отбелязан спад от 3.54%.

Като цяло 2018 година вървеше тримесечие за тримесечие нагоре-надолу. Първото беше по-силно, но второто отбеляза забавяне, третото навакса донякъде, но четвъртото върна сделките на нивото от 2017 година.

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

Сделките намаляват и стават по-бавни, но цените продължават да растат

Още при последната си пресконференция за миналата година най-голямата агенция за недвижими имоти в столицата - "Адрес", обърна внимание на предстоящите данни за края на годината:

"Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци. Единият е отчетеният спад на сделките. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия на пазара на имоти. Вторият ключов момент е промяната в поведението на купувачите. Макар да продължават активно огледите и запитванията, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента", коментира през миналия октомври Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

Обяснение за забавянето може да се търси в две насоки. Едната е именно тази, за която Павлов говори - купувачите вече не бързат с покупката и не се съгласяват така лесно с цената, което увеличава престоя на жилищата на пазара и забавя реализирането на сделки. Втората е, че пазарът на недвижими имоти е обърнал глава основно към имотите на зелено. Това лесно се вижда от справка в обявите за жилища, от които голяма част са именно без акт 16 и съответно не могат все още да бъдат вписани в статистиката. 

Новият квартал на София, който ще бъде дом на 12 000 души

Новият квартал на София, който ще бъде дом на 12 000 души

Изоставени складове и индустриални площи ще се преобразят в един от най-добрите жилищни райони в столицата

За последното десетилетие на пазара са реализиране 244 718 покупко-продажби, което показва, че последните три са над средното ниво от 24 хиляди сделки. Същевременно е още видимо, че надали скоро ще бъде достигнато нивото от 2008 година.