Покачващите се цени на апартаментите и наемите в съседна Гърция затрудняват жителите да предприемат стъпки за покупка на ново жилище. Според централната банка на Гърция цените на жилищата в страната са се повишили с 14,5% през първото тримесечие на 2023 г., а в Атика и Солун цените са се повишили съответно с 16,5% и 16,1%.

Money.bg наскоро писа, че от 2017 г. до 2022 г. средното увеличение на наемите в Атика е достигнало 35%, докато районите с много голямо търсене в северните и южните предградия и в центъра на Атина дори са отбелязали повишения от 45% или 55%. Това сочат данните на агенциите за недвижими имоти през лятото.

Според гръцкият социален министър София Захараки правителството разглежда мерски за увеличаване на броя на достъпните имоти на пазара.

Парадокс на жилищния пазар в Гърция: търсенето на ипотеки намалява, но в същото време покупките на имоти се увеличват

Парадокс на жилищния пазар в Гърция: търсенето на ипотеки намалява, но в същото време покупките на имоти се увеличват

За първото тримесечие на годината общият размер на новите ипотечни заеми е намалял със 7,2% на годишна база

"Нашата цел е да предоставим възможно най-много стари и затворени апартаменти", коментира тя, цитирана от Euronews. Само в Атина празни стоят стотици хиляди жилища, смята тя. По думите на министъра ще бъдат започнати програми за безвъзмездна помощ за проекти за обновяване, проекти за енергийно и естетично обновяване. Това трябва да се случи през следващите месеци."

Данни на европейската статистическа агенция Eurostat сочат, че Гърция е европейската държава с най-висок процент необитаеми жилища - 35,3%, като особено голяма концентрация има в градските центрове. На база данните от преброяването от 2011 г. цели 31% от домовете в Атина са празни, 28,5% - в Солун и 28% - в Пирея.

750 000 жилища в Гърция стоят празни

750 000 жилища в Гърция стоят празни

В същото време наемите в южната ни съседка скачат

За мерки в Гърция не се говори за първи, но засега няма конкретни действия. Държавата трябва да финансира обновяването на имотите, но този модел често не сработва добре и резултатите са под въпрос.