Гръцкото правителство търси начин да върне на пазара около 750 000 жилищни имота, за които е декларирано, че не се обитават. Това идва на фона на изключително наболелия проблем с местата за живеене в южната ни съседка, който има пълния потенциал да се превърне в истинска социална криза, пише в. "Катимерини".

Според данните на "Евростат" Гърция е европейската държава с най-висок процент необитаеми жилища - 35,3%, като особено голяма концентрация има в градските центрове. На база данните от преброяването от 2011 г. цели 31% от домовете в Атина са празни, 28,5% - в Солун и 28% - в Пирея.

След 10 години: Връщат рейтинга на Гърция на инвестиционно ниво

След 10 години: Връщат рейтинга на Гърция на инвестиционно ниво

Благодарение на бързото икономическо възстановяване, Атина многократно надхвърли фискални си цели

В същото време, тези, които не притежават собствен имот или се налага да живеят и работят далеч от жилището си, се сблъскват с наеми, които растат по-бързо от заплатите, отбелязва гръцкото издание.

В чужбина подобни проблеми се решават чрез натоварването на необитаемите жилища с допълнителна данъчна тежест, като това постига резултати. В Гърция подходът е обратен, като държавата финансира обновяването на имотите. Този модел, обаче, често не сработва добре и резултатите са хем скромни, хем идват след доста време, отбелязва "Катимерини".

Един от всеки 10 ваканционни имота в Гърция е купен от емигранти

Един от всеки 10 ваканционни имота в Гърция е купен от емигранти

Експатите предпочитат новопостроени къщи

Как е у нас?

На пръв поглед България е по-добре от Гърция по отношение на необитаемите жилища - средно за нашата страна те са 31,4%. В същото време, обаче, има области като Видин, Бургас и Перник, в които над половината домове стоят празни.

Най-ниският процент неизползвани домове е в София (30,3 на сто).