Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Global Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция до "BBB-/A-3" от "BB+/B". Перспективата е стабилна. По този начин рейтингът на страната се връща до инвестиционно равнище за първи път от след повече от десетилетие.

Перспективата за кредитния рейтинг на страната е "стабилна", се казва в прессъобщение на агенцията.

"Фискалните резултати на Гърция се засилиха силно след значителна фискална консолидация", се казва в доклада на S&P Global Ratings. "Благодарение на бързото икономическо възстановяване, гръцкото правителство многократно надхвърли собствените си фискални цели, въпреки постепенното увеличаване на социалните разходи."

Гърция подготвя най-голямото си IPO от над 20 години - за  летището в Атина

Гърция подготвя най-голямото си IPO от над 20 години - за компания от стратегическо значение

Предлагат се 30% от акциите на компанията, за над 800 милиона евро

Гръцкото правителство очаква икономиката на страната да нарасне с 2,3% през 2023 г. и 3% през 2024 година. Това е значително по-добро от очаквания растеж на Брутния вътрешен продукт за повечето европейски страни.

Доверието на инвеститорите в гръцката икономика се доказва от факта, че доходността на 10-годишните гръцки държавни облигации вече е с повече от 50 базисни пункта по-ниска от доходността на подобни ценни книжа в Италия. Спредът е най-високият в историята.

Гърция отчита рекордни чуждестранни инвестиции в имоти за близо €500 милиона

Рекордни чуждестранни инвестиции в имоти за близо €500 милиона отчете наша съседка

Миналата година чуждестранните инвестиции в пазара на недвижими имоти в страната достигнаха общо 2 милиарда евро, или ръст - 68%

На 20 октомври S&P потвърди рейтингите на Италия на BBB, една степен по-висока от тази на Гърция.