Ултраскъпи луксозни имоти могат да бъдат намерени, както в Щатите, така и в Европа и Азия, но Хонконг си има свой стандарт и цените там често минават нормалното за останалите пазари равнище.

Доказателство за това е жилище там, което наскоро беше пуснато за продажба срещу баснословните 3,5 милиарда хонконгски долара или 446 милиона щатски долара. Имотът определено може да се бори за мястото на най-скъпо продаваният в Хонконг, ако не и в целия свят в момента, пише Bloomberg.

Снимка 379306

Източник: www.landscope-christies.com

За последно близо до тази стойност беше продадено 188-годишно имение с 14 спални в Южна Франция. То намери своя нов собственик срещу 350 милиона евро или 409 милиона долара през миналата година.

Намиращият се в Хонконг имот обаче е значително по-малък, но пък затова цената му е значително по-висока. Той е разположен на общо 1500 квадратни метра, а към него купувачът ще получи в допълнение басейн, две паркоместа и декор в стил 90-те.

Снимка 379310

Източник: www.landscope-christies.com

"Тук по-важното е земята, а не чак толкова самата къща. Тя е сравнително стара. За този, който я купи, ще бъде по-добре да я разруши и да изгради нова и по- хубава на нейно място", смята консултантът от Executive Homes Hong Kong Лорънс Браун.

Снимка 379309

Източник: www.landscope-christies.com

Предишната рекордна сделка в Хонконг е от 2016 година, когато къща там беше продадена срещу 2,1 милиарда хонконгски долара.

Сегашната цена от над 3 милиарда хонконгски долара е наистина впечатляваща особено като се има предвид, че настоящият собственик е купил къщата през 2004 година за едва 142 милиона хонконгски долара.