Цените на жилищата в Съединените американски щати растат неуморно от началото на годината и достигнаха рекордни върхове, с което повишиха и състоянието на техните собственици, пише CNN.

Разликата между стойността на жилищата и дължимата сума по кредита за придобиването му се покачва с почти 20 процента през първото полугодие на 2021 г., спрямо предходната година, по данни на CoreLogic. Притежаващите жилище, които все още изплащат кредит — или около 62% от имотите — забогатяват на хартия с почти $2 трлн. — или средно $33,4 хил. на човек.

През първото тримесечие на 2021 г. повишението на цените на жилищата в САЩ достигна 11,4%. Поскъпването бе движено от ниското предлагане, както и по-високо търсене в резултат от пандемията.

Благодарение на това броят на жилищата, при които оставащата сума по кредита надхвърля стойността на дома, намалява с 24% от началото на 2020 г.

Междувременно доклад на Фед сочи, че към края на март т.г. американските домакинства притежават общо $136,9 трлн. Най-голямото повишение се дължи на акциите, които допринасят нови $3,2 трлн.

Общо, богатството им расте с $5 трлн. спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.