Сериозното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити разтърси пазара на имоти в един от най-големите пазари в света.

През тази седмица, за първи път от април 2002 г., 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент надхвърли 7%, според данни на Федералната ипотечна корпорация за жилищни кредити (Federal Home Loan Mortgage Corporation - Freddie Mac).

Невероятното покачване ще доведе до "по-голяма стагнация в жилищния пазар", предупреди Freddie Mac.

Докато по време на пандемията от коронавурус доведе до бум в търсенето на жилища, което повиши цените, сега високата инфлация отслаби доверието на потребителите, както и покупателната способност.

Повишаването на лихвените проценти на централната банка прави цената на заемите още по-непоносима за бъдещите купувачи. Това означава, че все повече и повече потенциални купувачи и продавачи на жилища ще изчакват и наблюдават пазара, без да предприемат действия. Продажбите на жилища се понижават в продължение на осем месеца и ще продължат да падат.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

Ето какво се се случи погледнато хронологично

Март 2020 г.: За първи път от май 2019 г. лихвите по ипотечните кредити преминават границата от 4%

Април 2020 г.: Лихвите по ипотечните кредити преминаха прага от 5%, но това се прие положително. Очакванията бяха за охлаждане на скъпия и бързо развиващ се пазар от последните две години

Юни 2020 г.: В отговор на по-строгата парична политика на Федералния резерв, процентите по ипотечните кредити надхвърлиха 6%. За купувачите домовете стават все по-скъпи.

Тази седмица: Лихвите по ипотеките надхвърлиха 7% за първи път от 20 години насам

Средната цена на апартаменти в 20-те големи американски града през август е спаднал с 1,3% на месечна база, най-много от март 2009 г., според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller. Това е вторият пореден месец на спад, пише Bloomberg.