Търсенето на жилища в Турция расте сериозно, но предлагането продължава да изостава, поддържайки цените на недвижимите имоти повишени и изтласквайки купувачите от пазара, съобщава Daily Sabah.

Силното търсене се движи от индивидуални купувачи и инвеститори, които се опитват да се възползват от "горещия" жилищен пазар, както и от нарастващото население в страната, коментират брокери. Както в цяла Европа, в Турция също цените на жилищата растат, като хората буквално се борят да намерят имот на по-достъпна цена - както под наем, така и за закупуване.

И докато доскоро много чужденци се изкушаваха от турския имотен пазар, заради по-ниските цени заради обезценената турска лира, днес броят им намалява. Причина за това са все по-високите цени на суровините и строителните материали, които вдигат цените. Недостигът на жилища също се увеличава.

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Завърналите се от чужбина българи раздвижват имотния пазар: ето какви жилища търсят

Атрактивни имоти в Дубай ще се предлагат на Иммобилия 2022

Търсенето на жилища в Турция е достигнало 800 000 единици годишно, спрямо предлагането, което се движи около 550 000. Участниците в сектора посочват растящите разходи, цените на земята и колебанията в икономиката като основни причини за по-ниското производство на недвижими имоти.

Индексът на цените на имотите в Турция (RPPI), измерващ промените в цените на жилищата, коригирани с качество, нарасна със 110% годишно през март в номинално изражение, показват официалните данни. Индексът скочи с 96,4% на годишна база през февруари. Увеличението беше 77,5% през януари и 59,7% през декември. За сравнение, преди година годишното покачване на индекса беше  размер на 32%.

Този скок идва на фона на нарастващата инфлация, която достига 20-годишен връх от близо 70% към април, задвижван от нарастващите цени на енергията и суровините. Анкара призовава физическите лица и бизнеса да конвертират своите валутни спестявания в турски лири, за да подкрепят местната валута.

В Турция въвеждат мерки срещу растящите цени на имотите

В Турция въвеждат мерки срещу растящите цени на имотите

Инфлацията, която достигна 70% през април, стимулира и ръста на цените на жилищата