Да имаш гараж в определени квартали на София може да се окаже златна мина за собствениците му. По подразбиране фокусът на пазара на недвижими имоти поставя най-голям акцент върху жилищата, но недостигът на места за паркиране в столицата, особено в определени райони, прави тези обекти все по-атрактивни и все по-скъпи.

По данни на агенцията за недвижими имоти АДРЕС средната цена на гаражите през 2018 година възлиза на 660 евро/кв.м., а средната големина на гаражите - 22 квадрата. Така излиза, че купувачите в София дават около 14 500 евро, за да имат къде да приберат колата си. За сравнение на подобна цена на квадратен метър може да се намери жилище в град като Перник.

Цените на гаражите обаче може значително да се различават, дори когато става дума за сделки в един и същи квартал. Така например от агенцията посочват, че най-евтината им продажба през последните две години за такъв обект в квартал "Младост" е на стойност 5 500 евро, а най-скъпата е за почти 4 пъти повече - 20 000 евро.

Според данните на АДРЕС цените варират между 10 000 и 20 000, като сделки под и над тях са по-скоро рядкост. От тях обаче се вижда, че гараж в един от най-престижните райони "Изгрев" е бил продаден за 25 800 евро. Ако се върнем на сравнението с Перник, този бюджет купува двустаен апартамент в града.

Сделки с гаражи 2017+2018 година

Квартал

най-ниска цена

най-висока цена

Надежда

16 000 €

20 800 €

Младост

5 500 €

20 000 €

Манастирски ливади

8 000 €

12 000 €

Лозенец

12 000 €

18 000 €

Кръстова вада

10 000 €

18 000 €

Изгрев

10 500 €

25 800 €

Данни: АДРЕС

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха най-много?

Сделките намаляват и стават по-бавни, но цените продължават да растат

Какво движи цените?

За разлика от цените на жилищата, при гаражите новото строителство е по-евтино от старото. "Гаражите в новите кооперации са значително по-евтини от някои от старите панелни блокове, тъй като съотношението между броя на жилищата и гаражните клетки е много по-различено", посочват от агенцията. От там допълват, че в момента действащият нормативен акт задължава инвеститорите да предвидят 10% повече паркоместа спрямо броя на жилищата.

Не така обаче стоят нещата в кварталите, в които новото строителство е силно ограничено. "Зоните за платено паркиране в централните части на града провокират засиления интерес на купувачите. В тези райони обаче предлагането е още по-ограничено. Дори клиентите да са склонни да платят повече, това не гарантира, че ще се сдобият с желания имот".

Статистиката на агенцията показва, че от началото на годината най-много сделки с гаражи/паркоместа са сключени в "Манастирски ливади", като покупки има и в "Кръстова вада". Една от причините затова може да се търси в по-голямото предлагане именно заради новото строителство и съответно по-балансирани цени.