Цените на жилищата в световен мащаб нарастват със средно 10% през първото тримесечие на тази година, в сравнение със същия период на миналата. Това показват данни от доклада на консултантската компания Knight Frank за първото тримесечие на тази година. Проучването на компанията е направено сред 56 страни в световен мащаб. 45% от пазарите отчитат двуцифрен ръст на цените на годишна база. Икономистите прогнозират забавяне на ръста на цените на жилищата

Страната ни е поставена на 27-о място сред 56-те държави, включени в индекса. За България са използвани данни на Евростат за четвъртото тримесечие на миналата година, според които има нарастване на цените с 9,4% на годишна база.

Турция отново се нарежда на първо място в класацията с ръст за периода от над 100% в цените на жилищата, но след изваждане на инфлацията реалната цифра спада до 30%. След нея се нареждат Чехия с ръст от 25,5% и Словакия с 22,1%. В топ десет на паразите с най-бързо поскъпващи жилища през първото тримесечие попадат са и Естония, Нидерландия, Унгария, Исландия, САЩ, Канада и Латвия.

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Ръстът на лихвите носи охлаждане на пазара на имоти в световен мащаб

Но няма да станат по-достъпни

България се нарежда след Великобритания по годишен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие. След нас пък са Хърватия (9,1%) и Гърция (9%).

По отношение на класацията по градове София се нарежда на 68-о място сред 150 града в света в класацията, а цените на жилищата са нараснали с 9,1% на годишна база по данни от четвъртото тримесечие на миналата година.

Сред държавите, включени в класацията, които отчитат спад в цените на жилищата са Мароко (-10,4%), Бразилия, Литва.

Според експертите високата инфлация означава, че лихвите ще се повишат, а това ще повиши разходите по обслужването на дълговете в момент, когато цената за живот, особено цените на енергията и на храните, растат и намаляват доходите и възможностите на домакинствата да купят нов дом.

Някои пазари като САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада повишиха лихвите през първото тримесечие. Очакванията са Европейска централна банка да последва тази политика през юли с перспектива за излизане от отрицателните лихви през септември или дори по-скоро.