Цените на жилищата във Великобритания продължават да растат и през октомври, съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на данни на асоциацията на строителите Nationwide Building Society. Ръстът на цените продължава вече шести месец, а средната стойност се е повишила с 0,4% в сравнение с предишния месец септември, до 162 038 британски лири (около $268 334).

Спрямо същия период на миналата година ръстът е от 2%, което е първото отчетено повишение на годишна база от март 2008 г. насам. Оповестените данни дават още един сигнал, че пазарът на недвижими имоти започва да се възстановява след срива от 20% (спрямо пика, отчетен през 2007 г.).

Най-вероятно обаче ръстът на безработицата и продължаващия икономически спад ще задържат понататъшния подем на цените на жилища. Централната банка на Англия, която се стреми да стимулира ръста на икономиката със 175 млрд. лири (около $289 млрд.), продължава да държи базовата лихва на рекордно ниско равнище от 0,5%.

Следващата седмица Bank of England ще проведе поредното си заседание, което ще е посветено на икономическите стимули и може да се стигне до утвърждаване на нови суми за подпомагане, но лихвата най-вероятно няма да се пипа, прогнозират анализатори, потърсени за мнение от Bloomberg. А това означава, че няма пречки нарастването на цените на жилищата да продължи.