Новите поръчки в германската строителна индустрия са намалели със 7,4% през ноември на месечна база. Това показват данни от тази седмица, което пък е поредният лош знак за затруднения имотен сектор в страната. Германия страда от най-тежката си криза в сектора от десетилетия насам.

Данните от края на миналата година са на германската статистическа служба и основи на прогнозите на икономистите за трудна 2024 г. и засилените предупреждения от тази седмица от регулаторите за здравето на сектора на имотите.

Това се случва след като години наред секторът на имотите в Германия и в Европа процъфтява, заради лихвените проценти, които бяха с рекордно ниски нива, а търсенето силно.

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства

Няколко корекции на лихвите и разходите по заеми обаче сложи край на подема, избутвайки някои предприемачи към ситуация на неплатежоспособност, след като банковото финансиране стигна и сделките замръзнаха.

Жилищното строителство е намаляло със 7,2% през периода, показват данните. Това пък е и лоша новина за правителството, което не изпълнява целта си да строи 400 000 жилища годишно.

Според главния изпълнителен директор на индустриалната асоциация ZDB Феликс Паклепа, която представлява 35 000 строителни фирми, жилищното строителство е "проблемното дете" на строителния сектор.

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Ситуацията с бизнеса на един от големите германски имотни предприемачи в страната Euroboden е показателна за индустрията

През декември 49,1% от строителните предприемачи се оплакваха от липса на нови поръчки, спрямо 48,7% през предходния месец, според проучване на института Ifo. Това представлява осмото поредно увеличение и най-високото ниво откакто се провеждат проучвания през 1991 г.

Броят на компаниите във финансово затруднение се е увеличил до 11,1%, като преди това топва число е било 9,9%.

"Строителните предприемачи масово губят клиенти", коментира Клаус Волрабе, който е ръководител на проучванията в Ifo.

Междувременно доверието на бизнеса в сектора на жилищното строителство достигна рекордно ниско ниво, според проучването. Въздействието от изпадането в несъстоятелност на Signa на австрийския имотен магнат Рене Бенко все още предстои да се види, според доклада.