Цените на недвижимите имоти у нас растат по-бързи темпове от тези в еврозоната, както и от целия Европейския съюз. Данните са на Евростат и се отнасят за тримесечна и годишна база през първото тримесечие на тази година. Между януари и март цените на жилищата в България са се повишили с 11,5% на годишна основа спрямо ръст от 9,8% в еврозоната и 10,5% в ЕС.

Това поставя страната ни на 15-о място по най-бърз годишен ръст на цените на жилищата сред 27-те страни членки. Годишното покачване на цените на имотите в еврозоната е най-високото от 2005 година насам, когато започва събирането на такива данни. В Евросъюза ръстът е най-високият от четвъртото тримесечие на 2006 година.

Спрямо последните три месеца на 2021 година жилищата в България са поскъпнали с 5,2%, нареждайки се на трето място по ръст в ЕС. За сравнение, тримесечният ръст на цените на жилищата в еврозоната е едва 1,7% през първото тримесечие и 2,1% в ЕС като цяло.

Цените на жилищата в световен мащаб нараснаха с 10,2% за година. Експерти очакват охлаждане на пазара

Цените на жилищата в световен мащаб нараснаха с 10,2% за година. Експерти очакват охлаждане на пазара

Страната ни е поставена на 27-о място сред 56 държави по ръст на цените на имотите

Всички страни членки, за които са налични данни, са постигнали годишно повишение на цените на жилищата през първото тримесечие, а в седемнайсет от тях ръстът надхвърля 10%.

Най-нисък годишен ръст е отчетен в Кипър (+1,1%), Финландия (+4,3%) и Италия (+4,6%). На обратния полюс, най-много са поскъпнали жилищата в Чехия (+24,7%), Естония (+21%) и Унгария (+20,6%). Спрямо предходното тримесечие цените също са се повишили във всички страни членки. Най-нисък растеж регистрират Малта (+0,4%), Кипър (+0,5%) и Германия (+0,8%). Най-голямо покачване на цените е отчетено в Естония (+7,1%), Унгария (+6,7%) и България (+5,2%).

Наемите и цените на жилищата в ЕС са продължили стабилното си повишение през първото тримесечие на тази година, като при наемите то е с 1,4% на годишна база. За периода до първото тримесечие на 2022 година наемите са нараснали със 17%.

Цените на жилищата са се покачили в 24 страни, а са намалели в три, като най-големи ръстове са отчетени в Естония (+174%), Унгария (+152%) и Люксембург (+131%). Спадове регистрират Гърция (-23%), Италия (-10%) и Кипър (-8%).

В България за последните 12 години цените на жилищата са се повишили с над 50%, а на наемите - с 20%.

Цените на имотите в столицата се покачват със същия темп като цените на жилищата в Дубай

Цените на имотите в столицата се покачват със същия темп като цените на жилищата в Дубай

Очакванията са за охлаждане на пазара в идните месеци