Жителите на най-голямата икономика определено харчат много пари за своите домове. А разходите на американци за жилищни проекти не са били толкова големи от най-силния им тримесечен период през 1994 г. насам, пише Bloomberg.

Засилването на ръста при работните места, ниските разходи по заеми и възстановяването на собствения капитал след падането на пазара преди десетилетие създават инерция на ситуацията. Размерът на харчените пари също има своите корени в повече от благоприятните условия за издигане на жилищни сгради в САЩ. В крайна сметка първите четири месеца на 2017 г. бяха втория най-горещ период в историята.

Снимка 297852

Източник: Bloomberg

Продажбите на имоти продължават да се изкачват макар и неравномерно, като сега има повече еднофамилни къщи в процес на построяване, отколкото в средата на 2008 година. А цялата активност води до увеличаване на заетостта в сектора.

Американците обаче харчат повече пари за ремонт и подобрения в домовете си. Докато доклада от миналия четвъртък показа спад от 2.9% през април в разходите за подобрения спрямо предходния месец, размерът на парите очете 32.3% по-високи стойности на годишна база. Това е най-силното ниво от януари 2000 година.

Индексът за реконструкция на жилища от Metrostudy достигна рекордно ниво от 107.3 пункта ​​през първото тримесечие от годината, което е с 4.5% повече от миналата 2016-а.

Имотният балон в Торонто се спука

Имотният балон в този град най-сетне се спука

Продажбите на жилища се сринаха с 20%