Пътят към масовото навлизане на зелена енергия е колкото труден, толкова и важен. Това заяви  в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт Деница Ненчева. Българката живее във Виена от 7 години, където работи за различни енергийни компании. Тя се срещна с представители на български медии по покана на Виенския икономически университет (WU).

"В настоящия момент работя за австрийска компания, която развива проекти в Австрия и не само тук за възобновяеми енергийни източници - соларни и вятърни в момента", разказва ни Деница.

Тя е категорична, че на фона на енергийната зависимост на Европа от руски горива, именно зелената енергия може да даде на страните независимост в бъдеще.

"Напред в бъдещето трябва да се набляга на зелените технологии, но същевременно с това трябва да сме отворени за всякакви проекти - не само за развитието на соларната и вятърната енергия", смята експертът.

Австрийският бизнес инвестира стотици милиони в зелени технологии

Повечето зелени проекти както в Австрия, така и по принцип, продават произведената енергия на големи индустриални потребители с дългосрочни договори. Тоест, бизнесът се обръща към зелените технологии, за да си озелени производството.

"Клиентите тук вече масово искат да купуват чисти продукти. Ако ти си компания, която произвежда даден продукт, ти би бил много по-конкурентоспособен ако кажеш, че продуктът ти е произведен чрез зелена енергия. Тогава можеш да продаваш и на много по-висока цена", казва ни Деница. Според нея сътрудничеството между бизнеса и държавата също е много важно.

Българката в австрийската енергетика, която участва в сделка за €100 милиона

Българката в австрийската енергетика, която участва в сделка за €100 милиона

Деница Ненчева е първият герой от поредицата "Успелите българи"

"В момента има един проект на Виенската компания, която доставя електроенергия. Тя предлага на различни сгради инсталация на соларни панели на покрива, като по този начин им продават електроенергия на по-ниски цени".

Къде стои България?

Според Деница Ненчева в момента страната ни е позиционирана сравнително добре по отношение на инвестициите в зелените технологии и в тяхното развитие. Едно от най-важните неща според нея обаче е намаляването на тежката бюрокрация, което впрочем важи и за Австрия.

"В Австрия енергетиката е доста по-зелена, отколкото в България, където голяма част от енергията се произвежда от въглища и от АЕЦ-а, но развитието на зелени проекти и тук отнема много време", казва ни Деница и подчертава, че за жалост "след 2012 година в България почти няма нови зелени проекти, които да са влезли в експлоатация". Сега обаче най-накрая има развитие.

"Големият въпрос тук е как ще променим нашия микс от въглища към зелени технологии. До момента този отговор го няма", коментира енергийният експерт.

Според Деница Ненчева е много важно скоро страната ни, а и цяла Европа, да имат обща енергийна стратегия за това как ще се промени миксът през следващите 40-50 години.

МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

МВФ: Инвестициите в зелена енергия трябва спешно да се увеличат

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева