След девет години на покачване на акциите на американските финансови пазари, цените им започнаха да се сриват. Експертите още спорят дали сме в мечи пазар, но със сигурност резките промени вече са тук.

Индексите се сринаха със стотици пунктове, после се възстановиха, а после отново се сринаха. Разбираемо е ядът да надделява.

И желанието да продадете акциите си в такъв труден пазар може да е доста силно. Но именно това действие може да ви струва скъпо, казва Мич Тюхман, финансов съветник и колумнист в MarketWatch и Forbes.

Запомнете - всеки продавач се нуждае от купувач. Когато цените на акциите падат, някой ги купува.

Кой купува? Хората и институциите, които гледат по-надалеч. И са абсолютно прави да го правят, според ново изследване на National Bureau of Economic Research (NBER) - групата, която официално определя началото и края на рецесиите.

В този случай изследователите са проучили представянето на групи инвеститори на индийския капиталов пазар. Въпросът, на който са търсили отговор, е как богатите забогатяват още повече по време на мечи пазар?

И отговорът, оказва се, е доста прост: те гледат дългосрочно и не продават акциите си дори и по време на сривове.

Друго интересно заключение е, че малките инвеститори, които са поемали повече риск, в повечето случаи са правели повече пари. Но по-консервативните, макар да отчитат по-ниска възвръщаемост, се справят по-добре в дългосрочен план: запазват повече пари.

Може да си кажете, че за тях е лесно да останат на пазара, защото са богати. Но може би е обратното? Ами ако те са богати, защото им е по-лесно да останат на пазара. А им е по-лесно, защото правят по-малко рисковани инвестиции.

Това е аргументът, който множество малки инвеститори не искат да чуят - никой не иска да мисли, че рискува повече от необходимото.

И все пак точно това правят повечето - купуват "модерни" акции и търсят краткосрочно представяне. И се панират, когато пазарите спрат да растат.

Пътят към богатството на капиталовите пазари, честно казано, е скучен. Той изисква диверсификация, реинвестиции и хладен ум - дори и когато акциите падат понякога.

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Няколко примера за такива