Пенсионирането с 1 млн. лв. може и да изглежда като мечта, но всъщност не е толкова трудно. С подходящия план, редовно спестяване на пари и инвестиции, лесно може да натрупате един милион преди пенсия. Нека видим какво е нужно.

Започнете да пестите отрано

Спестяването на пари е от ключово значение за всяка финансова цел, особено ако искате да се пенсионирате с един милион в джоба. Но трикът тук е, че е по-важно кога ще започнете да пестите, а не толкова колко голяма е сумата. Повечето експерти препоръчват да пестите поне между 10% и 15% от доходите ви. Дори и да не можете обаче, не се обезкуражавайте. Колкото и да пестите, тази сума ще се умножава през годините благодарение на сложната лихва. Именно и заради нея е важно да започнете рано.

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пет съвета как най-успешно да пестите пари

Пандемията показа, че наличието на спестявания е изключително важно

Колко трябва да пестите спрямо възрастта ви?

Както казахме, колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Но и сумата все пак има значение. Ако искате да се пенсионирате на 65 г. с един милион, ето колко трябва да пестите всеки месец.

Ако започнете на 20-годишна възраст: приемайки 6% годишна възвращаемост, трябва да инвестират по 364 лв. на месец, за да достигнете 1 млн. лв. на 65 години.

Ако започнете на 30-годишна възраст: трябва да инвестирате по 704 лв. на месец.

Ако започнете на 40-годишна възраст: трябва да инвестирате по 1 444 лв. на месец.Ако започнете на 50-годишна възраст: трябва да инвестирате 3 439 лв. на месец.

Инвестирайте парите

Видно е, че колкото по-рано започнете, толкова по-малка сума ще трябва да отделяте на месец: все пак 3 439 лв. е непосилна сума за повече българи. Важно е и какво правите с парите. Ако ги държите на депозит в банка, то вие ще губите от събраната сума заради инфлацията и многобройните такси.

През годините акциите са се доказали като подходяща инвестиция за хората, които искат умерен, но сравнително сигурен растеж на спестяванията си. Американският широк индекс S&P 500, най-популярния в света, носи средногодишна възвращаемост от 10% през последния век.