Продължавам с играта на цифри. Това ще направя отново, за да могат хората да осъзнаят в пълна степен колко важна е доходността за постигане на инвестиционните им цели.

А също така и да се замислят, защо хората на Запад не си държат парите в банкови депозити, а ги насочват към други инвестиционни продукти, в търсене на по-добър доход.

Когато пестите и целите да увеличите спестяванията си с годините, за да си подсигурите спокойни старини, най-големият Ви приятел е сложната лихва. Защото тя Ви позволява да постигнете "ефекта на снежната топка" и спестяванията Ви да растат "експоненциално".

И един пример. Ако приемем, че започнете да спестявате от 18 годишна възраст и ще спестявате в следващите 50 години (най-вероятно ще се пенсионираме поне на 68 години), то ще видим по колко ще трябва да заделяте всеки месец, за да постигнете цел от един милион лева, при различни нива на годишна доходност.

Всъщност размерът на спестяваната сума е един от основните проблеми пред хората, за да се решат на тази първа крачка.

Само ще припомня обаче, че това не бива да Ви спира, защото сумата може и да не е толкова голяма, ако започнете да пестите по-рано, при една нормална доходност. Всъщност, ако пестите равностойността на една кутия цигари на ден, при доходност от 8%, след 50 години ще разполагате със сумата от 1 милион лева...

Какви са изчисленията?

Ако пушите по една кутия цигари на ден, с цена от 5.30 лева, то на седмица, вие харчите близо 37 лева за "убийствения" си навик. Тоест, ако се откажете от вредния навик, особено ако сте го стартирали от ранна детска възраст, вие можете да достигнете мечтата си, да станете милионер (включително и да повишите шанса си да доживеете до тази възраст).

Разбира се трябва да търсите инвестиционна алтернатива за своите спестявания, която да Ви носи доходност от 8% годишно. Последното не е невъзможно. Подобна доходност са носили щатските индекси в дългосрочен план, както и родния SOFIX през последните над 17 години.

Може би няма нужда, но за всеки случай ще спомена, че най-заклетите пушачи, или тези които пушат по две кутии цигари на ден, се лишават от доста повече от един милион лева, или пък от възможността да достигнат 1 милион лева, дори и при по-ниска от посочената доходност...

Кога ще достигнете заветната сума от 1 милион лева при по-висока и при по-ниска доходност?

Ако случайно смятате, че можете да постигнете по-висока доходност от 8%, то сметките изглеждат доста по-различни. Например, отговорът на въпроса - по колко трябва да пестите за да достигнете 1 милион лева, след 50 години и при доходност от 20%, е под един лев на месец (0.82 лева).

Иронията в случая е, че точно такава доходност за последните 50 години, са носили акциите на Altria, бъдейки най-печелившата позиция за посочения период. От доходността в тютюневата компания обаче, са се възползвали не пушачите, а инвеститорите...

И ако тази доходност ви се вижда недостижима, макар и да има доказателства (като например фондът на Бъфет и вече споменатите акции на Altria), че не е невъзможна да се реализира, то ако я намалите наполовина - на 10%, сумата която трябва да заделяте на месец е 57.72 лева. Това прави под 2 лева на ден, или отново доста прилично предложение.

А тази стойност вече изглежда доста по-нормална и близка до реалността (средната годишна доходност на S&P 500 e около 9% в дългосрочен план), макар че и за нея ще трябва да положите доста усилия.

Също така никой не може да ви гарантира, че дори и да е постигана в миналото, ще можете да разчитате на подобна норма на възвръщаемост в бъдещето и то за подобен дълъг период от време! Но както се казва "надеждата умира последна"!

Ако намалим тази доходност отново наполовина - до 5%, то инвеститорите ще трябва да заделят вече не особено посилните за повечето хора 374.72 лева на месец, в продължение на петдесет години!

Тези които държат парите си на депозити при да кажем лихви от 2.5% (което си е направо невероятно предложение в момента), трябва да заделят по 838.09 лева на месец, за да достигнат същата инвестиционна цел след 50 години.

Т.е. както се казва истината е някъде по средата - между ниската и високата доходност, между по-високия и по-ниския риск и т.н.

И все пак... Струва си да сте информирани, колко важна е доходността. Трябва да знаете също така, че висока спрямо историческите норми доходност няма как да търсите извън границите на фондовите пазари.

Добре е инвеститорите да имат и едно наум. Често търсенето на по-висока доходност може да е свързано с по-големи рискове и дори въвличането им в "пирамидални схеми". Т.е. трябва да подхождате много внимателно към предложения, които ви се струват твърде добри, за да са истина (защото може в действителност и да не са).