В опит да намерят средства за харчене откъдето могат, щатските власти в Ню Джърси предложиха емитирането на "бебе облигации", предаде Zero Hedge. На практика това не са същински облигации, а по-скоро щатски сметки за децата, покриващи определени критерии. Ето как ще работи схемата.

Идеята на властите е да се намали "подоходното неравенство", поне на хартия. За целта всяко новородено бебе през 2021 г. в семейство, получаващо по-малко от 500% от щатската линия на бедност, т.е. с общи доходи до 131 хил. долара за четиричленно домакинство, ще получи щатска сметка на стойност хиляда долара.

Тази сума няма да може да се изтегли, преди децата да са навършили 18 години, т.е. преди 2039 г., а дори и тогава ще има условия, за които те могат да използват средствата, които са предназначени само за дейности, генериращи бъдещи доходи, например висше образование, закупуване на жилище или стартиране на бизнес.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

За целия този период, получената "доходност" (терминът е в кавички, защото това не е същинска инвестиция, върху която бебетата получават доходност) ще е от 270 долара, т.е. вече порасналите младежи ще могат да изтеглят почти 1300 долара. Прогнозата е догодина инициативата, ако бъде приета, да струва на Ню Джърси около 72 млн. долара, тъй като се очаква бебетата, които ще се квалифицират, да са около 72 хил.

"Източникът на неравенството обикновено е фактът, че някои младежи имат капитал, а други нямат", посочват професорът по икономика и урбанистични политики в New School в Ню Йорк Дарик Хамилтън. "Разликата между рентиера и собственика на имота е първоначалната вноска."

Ако се абстрахираме от пожелателното говорене на властите и академиците обаче, този план няма дори теоретичен шанс да постигне целите, които си поставя. Първо, по-малко от 1300 долара не е "капитал". Всъщност те нито могат да служат за първоначална вноска за жилище, нито да покрият каквато и да е смислено голяма част от университетска вноска, особено предвид факта, че последните не спират да растат. По отношение на бизнес, сумата може да е достатъчна човек все пак да започне да предлага домашно приготвена лимонада на маса пред жилището си.

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Ценовият механизъм в икономиката трябва да бъде оставен да работи, смята Майкъл Хофман

Второ, въпросните 1300 долара всъщност нямат същата реална покупателна способност, колкото е техният номинал. Нещо повече, вероятно през следващите почти две десетилетия те ще се сринат като цена.

Ако видим динамиката на долара през изминалите 18 години, ще забележим, че неговата покупателна способност възлиза на 56,5 пункта през 2002 г., измерена през индекса на потребителските цени в градовете, до 38,6 пункта днес. Това е спад от 31,6% процента, показват данните на Федералния резерв.

Графика: Индекс на потребителските цени на градските потребители

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

На практика, бъдещите младежи ще получат по по-малко от 870 реални долара всяко, при това - ако се запазят тенденциите от последните 18 години. През този период видяхме изстрелването на паричното предлагане по време на програмите за количествени улеснения през 2008 и 2009 г., но днес централната банка инфлира значително по-бързо валутата, което означава, че нейната реална покупателна способност може да се срине дори по-скоростно, отколкото през изминалите две десетилетия.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Така единственото, което ще постигне бъдещата програма, е да бръкне в джобовете на данъкоплатците, с което растежът на стопанството ще бъде подринат, за да даде пари за "пица и кола", както казват в стартъп средите, на някои по-бедни младежи, с което по никакъв начин няма да подобри тяхното добруване или да спомогне за преодоляване на "подоходното неравенство".