След като британците се оказаха затворени по домовете си, което доведе до срив на потреблението с рекордните 9,5 млрд. паунда само през първото тримесечие, най-вече заради свиването на разходите за ресторанти, облекло и автомобили, жителите на Острова са се насочили към ново място за разходване на средствата си - фондовите борси, предаде Reuters.

Данните на Interactive Investor показват, че новооткритите пенсионни и инвестиционни сметки на хората на възраст между 25 и 34 години, т.е. поколението милениъл, е водач в тази тенденция, като ръстът им е от 250% на годишна основа през второто тримесечие. Сред причините за стичането към капиталовите пазари е фактът, че в резултат на изкуствено занижените основни лихвени проценти, доходността от конвенционалните вложения е изключително ниска.

Заблудени инвеститори изстреляха акциите на китайска компания, бъркайки я с Facebook и Amazon

Заблудени инвеститори изстреляха акциите на китайска компания, бъркайки я с Facebook и Amazon

Ценните книги на Fanggd се радваха на дневен ръст от почти 1200%

Същевременно 69% от милениълите, които вече има открити сметки, са увеличили техния размер, показва изследване на Calastone. Далеч зад тях остават родените през втората половина на 50-те бейби буумъри, сред които 29% от притежателите на сметки са вложили още повече средства в тях или планират да го направят в рамките на следващия месец.

"Виждам, че настоящата криза е много добър момент за покупки, защото цените са толкова ниски", казва 25-годишния акаунт мениджър Том Бътъруърт. "Едва сега достигам до момент, в който чувствам, че мога да инвестирам малка сума всеки месец." Тази "малка сума" се равнява на около 200 паунда месечно, които той ще насочи към фондове, купуващи акции на британския фондов пазар.

Бътъруърт е част от 25-те процента милениъли, родени между 1981 и 1996 г., според които сривът на пазарите през първите четири месеца на годината е покана за инвестиране на борсите, сочи проучване на финансовия сайт finder.com. При родените преди Втората световна война делът е само 10%.

Интересът на милениълите към борсите е интересен, предвид факта, че спечеленото от мнозина беше изтрито в началото на годината, а много от тях вече са затънали в дългове.

Robinhood се отказа от Великобритания

Robinhood се отказа от Великобритания

Компанията за $6,6 млрд., съоснована от българин, предлага търгуване на акции без такси