Поскъпването на златото, на доставките и на труда се отразиха на цената на бижутата. Анонимна проверка на Money.bg в няколко столични бижутерии показа, че за 4-5 месеца цените златните бижута са увеличили с между 15% и 35 на сто.

В магазин за бижута в столичен мол на етикета на златна гривна е отразено драстично повишение - от 1300 лв. на 1500 лева. Като продавачът обясни, че увеличението е сходно и при останалите артикули в магазина, дори и при сребърните.

В друг магазин от популярна верига ни разказаха, че с увеличени цени пристигат новите им бижута, докато по-старите все още се продават на цените си отпреди няколко месеца.

Канадската St Charles Resources иска да закупи българската компания за добив на злато Eastern Resources

Канадската St Charles Resources иска да закупи българската компания за добив на злато Eastern Resources

Цената на сделката все още не е обявена

Към момента грам 14 карата злато в семейно златарско ателие върви между 130 и 150 лева - в зависимост от грамажа на бижуто (по-леките - до 2 грама се продават на по-високата цена). За сравнение преди поскъпването цените са били около 110 лв. за грам. Същевременно цената на грам от ценния метал при замяна се е повишила до 60 лева.

Наблюденията на търговците показват, че около две трети от клиентите им желаят да продадат злато, за да се възползват от ръста в цените. Не били малко обаче и клиентите им, които имат желание да инвестират спестяванията си на фона на инфлацията в чисто злато.

Снимка 590086

Източник: iStock by Getty Images

Важно е да отбележим, че ключова роля във формирането на цената на златото играят централните банки и Международният валутен фонд. Тези финансови регулатори държат значителен дял от всички запаси злато като официални златни резерви. От друга страна цената на златото е тясно свързана с лихвите - с повишаването на лихвите (което се случва в момента) цената на златото намалява и обратно.

Друга влиятелна част от формирането на цената на златото е бижутерийната индустрия, която формира над две трети от търсенето. Претопяването на златни бижута, което представлява своеобразно рециклиране също има значение, когато става дума за цената на златото.

Снимка 590085

Източник: iStock by Getty Images