Първата плаваща електроцентрала, която отплава преди близо три месеца, вече работи и е готова да доставя ток на домакинствата в един от отдалечените региони в Русия.

В официално съобщение от руското държавно дружество "Росатом" посочват, че "Академик Ломоносов" е започнала да произвежда електричество в близост до пристанището Певек в Чукотка.

Описваната от компанията като "единствената плаваща централа в света" ще се превърне във важен фактор за захранването на Чукотка. Тя разполага с два реактора, които имат капацитет по 35 мегавата всеки.

От "Росатом" посочват, че централата е добро решение за отдалечени региони и островни държави, които имат нужда от източник на енергия. Според твърденията засега интерес към технологията са проявили страни от Северна Африка, Близкия Изток и Югоизточна Азия.

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Проектът е за 480 милиона долара

В края на август "Академик Ломоносов" отплава към Североизточен Сибир. Плавателният съд трябваше да направи 5000-километрово пътуване, докато стигне крайната дестинация.

От "Росатом" започват работа по проекта през 2006 година. Той е разработев в Санкт Петербург с цел да замени местната ядрена централа и вече неработещата топлоцентрала в Павек.

"Академик Ломоносов" е висок 144 метра и е с водоизместимост 21 000 тона. На борда му работят 69 души.