Румъния е в дъното на последния Глобален индекс на иновациите за 2022 година, като е най-малко иновативната страна в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Северната ни съседка застава на 49-о място от 132 държави по отношение на иновациите, според данните на Световната организация за интелектуална собственост, цитирани от Romania Insider. Слабите резултати са доста голяма изненада за страна, която е известна със силния си ИТ сектор.

Последните данни, публикувани от Националния статистически институт на Румъния, показват увеличение на изследователската и развойна дейност в страната през 2022 година. Официалните числа показват преминаване от изследователския сектор, доминиран от държавата, към такъв, в който частните компании са най-важни. Разходите в областта представляват 0,48% от БВП на страната, от които 0,29% са отишли ​​за частния сектор и 0,19% за публичния.

Броят на заетите в сектора за научноизследователска и развойна дейност също се увеличава с 3,8% спрямо 2021 година, достигайки 47 011 души. Но увеличението се дължи на наемането от частния сектор, докато персоналът в публичния сектор и висшето образование намалява. Частните компании също така финансират повече от половината от научноизследователската и развойна дейност в Румъния.

Къде се намира България?

Румъния с нейното 49-о място се класира по-ниско от всяка страна в региона в Глобалния индекс на иновациите за 2022 година. Пред нея са Чехия, която е на 30-о място, Словения на 33-о и Унгария на 34-о място. България застава на 35-а позиция, Полша е 38-а и Словакия 46-а. Молдова е 56-а в класацията.

Средната заплата в ИТ сектора у нас е над 4 000 лева и се очаква да расте още

Ето колко стана средната заплата в ИТ сектора у нас: ще продължи ли да расте?

Актуалните данни на НСИ показват перспективите за увеличение на заплащането в сектора

Световните лидери в иновациите според индекса са Швейцария, САЩ и Швеция. Великобритания е на четвърто място, следвана от Нидерландия и Южна Корея. Германия, която е най-голямата европейска икономика, е на 8-о място, а Китай - на 11-о. Топ 20 на най-иновативните страни в света включва и Естония.

Румъния се класира ниско най-вече заради слабите си публични институции, лошо разработените политики, свързани с бизнес средата, както и разходите на БВП за образование. ИТ секторът на страната е подчертан е посочен като една от силните страни на държавата.

Индексът за 2022 година отбеляза значителна промяна в топ 15 на иноваторите, като САЩ, Сингапур, Германия и Китай се придвижиха нагоре в класацията, като Китай изпревари Франция. Турция, Индия и Иран също се изкачват.