Скоро смартфоните на Apple може да се произвеждат в Индия, а не в Китай, както досега. Според информация на The Wall Street Journal тайванският производител на електроника Foxconn, който е основен доставчик за американския лидер, проучва пазара в азиатската страна за евентуално стартиране на производство на iPhone и други продукти на Apple там.

Очаква се като част от проучването председателят на Foxconn, Тери Гуу, също да посети страната, пише Fortune.

От появата на първия iPhone на пазара смартфоните се правят в Китай. През 2007 година Apple взема това решение с цел по-ниските разходи за производство и конкретно за сглобяване на устройствата, както и за да може компанията да отговори на високия интерес на купвачите. 

Неведнъж от американската компания са признавали, че партньорите им и вериги за доставки са жизнено важни за успеха й.

Следващият голям проблем за Apple няма да дойде от iPhone

Следващият голям проблем за Apple няма да дойде от iPhone

Притесненията на анализаторите

Заради обтегнатите отношения между Китай и САЩ обаче ситуацията се промени. Сега производството на iPhone се следи строго. Вероятно е зависимостта на Apple от Китай да постави компанията в тежка ситуация, ако търговската война се задълбочи. Затова едно от решенията за американския лидер е Foxconn да премести производството си в Индия.

Това не е първият път, в който се появяват слухове в тази посока. Не е случайно, че тази тема продължава да бъде актуална, като Apple вече разполага с първия iPhone SE модел, произведен в Индия от Wistron. Предвид това Foxconn може да премести и производството на висок клас смартфони, от които iPhone, iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR в страната.

Съществуват и притеснения относно подобна сериозна промяна. От Foxconn се опасяват, че индийските работници нямат опита на тези в Китай. Заради тези съображения  производителят може да проучи и Виетнам като алтернативен вариант, но засега по-вероятен избор ще бъде Индия.