След прочутите си безпилотни летателни апарати, Турция се готви отново да си създаде име в отбранителната индустрия, този път чрез износ на решения за киберсигурност. Технологичните инструменти са разработени от местна компания, която възприема "подход на нулево доверие" и предлага решения за сигурност от ново поколение, пише Daily Sabah.

Проблемът с киберсигурността придобива все по-голямо значение по света

Броят на случаите на нарушения на киберсигурността в световен мащаб се оценява на над $40 милиарда през 2021 година. Глобалният пазар на киберсигурност се разрасна бързо през последните 10 години поради нарастващите пробиви и хакерски заплахи от ново поколение.

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

Технологичните гиганти наливат милиарди за киберсигурност

След среща с предидента Джо Байдън

И те наистина са толкова много, че размерът на глобалния пазар на киберсигурност се предвижда да достигне $376,3 милиарда долара до 2029 година и да демонстрира годишен темп на растеж от около 13,4% през този период.

Забележително сътрудничество беше подписано в Турция

То ще ще позволи на местно произведените решения да заемат по-голям дял в този бързо разрастващ се глобален пазар. Водещият световен дистрибутор на ИТ решения - Tech Data и производителят на технологии DataFlowX, който предлага ново поколение решения за киберсигурност, обявиха, че са подписали споразумение за дистрибуция.

С това споразумение решенията за киберсигурност от ново поколение, разработени от DataFlowX с подхода "архитектура с нулево доверие", гарантират защитата на критичните инфраструктури и сигурна комуникация на данни между мрежите, коментират експерти.

Atos отваря у нас глобален център за киберсигурност и наема до 300 специалисти

Френски гигант с €11 милиарда приходи отваря глобален център за киберсигурност у нас

Компанията планира да наеме 50 български специалисти до края на годината

Решенията ще бъдат предложени първо на турския пазар и след това на глобалните клиенти. По този начин, следвайки стъпките на прочутите безпилотни летателни апарати (UAV) на Турция, решенията за киберсигурност ще се изнасят повече за редица критични сектори по света.

Разработено от турски инженери

От Tech Data подчертават, че един от най-известните подходи в областта на киберсигурността днес е "подходът на архитектурата с нулево доверие". В повечето случаи в момента се приема, че мрежата като цяло е защитена, освен ако системите за сигурност не открият пробив.

Подходът на архитектурата с нулево доверие обаче предполага, че мрежата не винаги е защитена, дори ако не бъде открит пробив. Този подход признава, че всяка транзакция, данни и самоличност са ненадеждни.

$1,9 милиарда са загубите на крипто сектора, вследствие на хакерски атаки

$1,9 милиарда са загубите на крипто сектора, вследствие на хакерски атаки

Това показва справка на американската компания Chainalysis