Учени смляха мобилен телефон до прах, за да анализират от какви химични вещества е направен до най-малки детайли.

Екип от Плимутския университет в Англия проведе експеримент, за да научи всички съставни химични елементи на един смартфон и да насърчи рециклирането на технологични отпадъци. Проектът e част от организацията за развитие Creative Associates и  е преминал под наблюдението на Института за устойчиво развитие на Земята.

1,4 милиарда мобилни телефони се произвеждат всяка година по целия свят, пише Bloomberg. "Разчитаме много на телефоните в ежедневието си, но колко от нас се замислят какво стои зад екрана", казва лекторът от университета Араян Дикстра.

След като са смлели смартфона, учените са го смесили с натриев пероксид, който е мощен окислител, при температура от 500 градуса Целзий. Благодарение на киселинния разтвор те могат да анализират химическото съдържание.

Резултатите показват, че телефонът съдържа 33 гр. желязо, 13 гр. силикон, 7 гр. хром и други субстанции. Изследователите откриха и "критични елементи"- 900 мг. волфрам, 70 мг. кобалт и молибден, 160 гр. неодим и 30 мг. празеодим.

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Как светът изхвърля на боклука огромно количество злато, мед и платина, без да подозира?

Някои използват тези отпадъци, за да печелят незаконно, показва доклад

Учените изчисляват, че всеки смартфон съдържа поне 90 мг. сребро и 36 мг. злато. Според екипа, провел експеримента, за направата на един телефон, трябва да се добият 7 кг. висококачествена златна руда, 1 кг. медна руда, 750гр. волфрамова руда и 200 гр. никелова руда.

Според друг лектор от университета минното дело е част от процеса за решаване на световните проблеми. Някои от големите производители на мобилни телефони се ангажираха да увеличат рециклирането на технологични отпадъци.