Не едно проучване, правено през годините, установява, че увереността играе огромна роля в постигането на успех. Да бъдеш истински уверен обаче не е лесно. Ако човек наистина вярва в себе си и в своите способности, има някои неща, които просто не прави. Ето, които са те:

 1. Не се оправдават

Ако има черта, която със сигурност притежават уверените хора, то това е вярата, че могат да направят нещата по възможно най-добрия начин. Ето защо няма да чуете уверени хора да се извиняват за закъснението си, обвинявайки трафика или, че не са получили повишение, заради несправедливост от страна на шефа им. Те просто вярват, че сами контролират собствения си живот и не зависят от външни фактори.

 2. Не се отказват

Уверените хора не се отказват, когато нещо се обърка. Те гледат на проблемите и неуспехите като пречки за преодоляване, а не като непреодолими бариери пред успеха. Това не означава, че продължават да опитват едно и също нещо отново и отново. Едно от първите неща, които уверените хора правят, ако нещо се обърка, е да разберат защо се е объркало и как могат да го предотвратят следващия път.

 3. Не чакат разрешение за действие

Уверените хора не се нуждаят това, някой да им казва какво да правят или кога да го направят. Те не губят време да си задават въпроси като "Мога ли?" или "Трябва ли?" Когато видят проблем в работата например, дори не им хрумва да чакат някой друг да се погрижи за това, ако те са способни да го направят. Те виждат какво трябва да се направи и го правят.

 4. Те не се нуждаят от това да бъдат хвалени

Вероятно поне веднъж сте срещали човек, който постоянно има нужда да чува колко е страхотен? Уверените хора не се интересуват от това. Те не смятат, че успехът им зависи от одобрението на другите хора и разбират, че без значение колко добре се представят, винаги ще има някой, който ще критикува. Уверените хора също знаят, че ако увереността зависи от похвалата на други хора, това е по-скоро нарцисизъм.

 5. Не съдят другите

Уверените хора не осъждат другите, защото знаят, че всеки има слаби и силни страни. Сравняването на себе си с други хора е ограничаващо. Уверените хора не губят време да оценяват останалите и да се тревожат как самите те изглеждат в очите на останалите.

 6. Не позволяват на липсата на ресурси да им пречи

Уверените хора не се отказват от мечтите и целите си само защото нямат нужното финансиране, мечтания персонал или друга липсваща част от пъзела, за да се случат нещата. Те или намират начин да получат това, от което се нуждаят, или измислят как да се справят без него.

 7. Не се отпускат

Уверените хора разбират, че да се оставиш по течението означава край на постигането на целите им. Те постоянно провокират себе си не си поставят граници, за да могат да продължат личностното си израстване.