След няколко десетилетия е възможно едни от най-разпознаваемите компании днес изобщо да не съществуват. Причината за това е, че продължителността на живот на дружествата в корпоративния свят намалява драстично.

Така например, ако през 60-те години на миналия век типичната фирма в американския индекс S&P 500 е била активна средно над 60 години, то днес този период е едва 18 години средно.

Разбира се, винаги има изключения от правилата. За тях разказват от онлайн платформата Visual Capitalist. Платформата разглежда историята на най-старите компании в света, като използва карта, изготвена от Business Financing.

Снимка 469078

Що се отнася до Европа може да се каже, че значителна част от най-старите фирми или 15 от тях са свързани с хранителната индустрия и производството на напитки - от дестилерии, винарни и пивоварни, до ресторанти и барове.

Най-старият ресторант на Стария континент е St. Peter Stiftskulinarium, основан в Австрия през 803 година. Той се намира в Залцбург и се смята още за може би най-старият работещ и днес такъв в света. Смята се, че негови посетители са били Христофор Колумб, Йохан Фауст и Волфганг Амадеус Моцарт.

St. Peter Stiftskulinarium

Източник: Wikipedia

St. Peter Stiftskulinarium

На второ място като най-стара компания се посочва една германска винарна. Това е Staffelter Hof Winery, която работи от 862 година. Въпреки че страната е известна предимно бирата си, винопроизводството също е голяма индустрия за икономиката на Германия, носеща приходи от 17 милиарда долара годишно.

Две години след винарната е основана третата най-стара европейска компания. Това е Парижкият монетен двор, от който днес излизат евровите монети, сечени във Франция. Малко по-късно или през 886 година е създаден и Английският монетен двор. През 900 година пък се появява най-старият бар в Европа. Това е Sean's Bar в град Атлоун в Ирландия.

Sean's bar

Източник: Wikipedia

Sean's bar

На изток двете най-стари компании се намират в Полша и Украйна. Мината "Бошния", намираща се в едноименния град в Полша, е най-старата такава за добив на сол в света. Тя започва да работи през 1248 година. Две години по-късно отваря и солната мина в украинския град Дрохобич.

Çemberlitaş Hamamı

Източник: Wikipedia

Çemberlitaş Hamamı

През 1584 година врати отваря емблематичната баня Çemberlitaş Hamamı в Истанбул. Първенецът в Гърция пък е кафенето на Емануил Форлидас. От 1785 година досега вече седем поколения на семейство Фолидас го стопанисват.

Най-старите компании в Румъния и Сърбия са пивоварни. Апатинската пивоварна се намира в едноименния сръбски град и тя работи от 1756 година. Тя прави популярната марка Jelen и има лиценз за производството на чешката марка Staropramen. През 1878 година пък заработва пивоварната Ursus в Румъния.

Апатинска пивоварна

Източник: Wikipedia

Апатинска пивоварна

Българската "Арсенал" води началото си от 1878 година

Най-старата компания в България се ражда в Русе през 1878 година след изтеглянето на руските войски от страната с края на Руско-турската война. Първоначално днешната "Арсенал" се нарича "Русенски артилерийски арсенал".

Снимка 469087

Източник: arsenal-bg.com

През 1891 година дружеството е преместено в София, като днес в сгради на компанията се помещават националния музей "Земята и хората" и Музеят за съвременно изкуство. След 1948 година дружеството става част от държавното предприятие "Металхим".

В края на 90-те години "Арсенал" става държавно акционерно дружество, като след това държавата постепенно продава участието си в него. През 2011 година всички държавни акции в него са изкупени от компанията "Арсенал - 2000".