Минималните месечни разходи, свързани със запознанства и годеж в Турция надхвърля 4000 турски лири ($214), разкри проучване, проведено от уебсайт за пазаруване, съобщава Hurriyet Daily News.

Уебсайт за пазаруване провело анкета сред своите произволно избрани 1000 клиенти на възраст между 27 и 35 години за техните разходи, докато излизат с партньорите си.

По време на периода на запознанство и годеж, който продължава средно две години, двойките се срещат средно по 10 пъти на месец, за да присъстват на различни събития или да излязат на вечеря, разкриват резултатите.

През първата година от връзката, тъй като средната цена на всяка среща е 400 лири ($22), участниците заявяват, че минималният месечен разход за сериозна връзка е 4000 лири.

Парите, похарчени за храна и подаръци по специални поводи, като Свети Валентин, рождени дни и Нова година, достигат 13 000 лири (693 долара) на година.

С другите разходи на двойките излизат около 55 000 лири (2900 долара) през първата година от връзката си.

Според участниците, когато отношенията започнат да се задълбочават през втората година, разходите за срещи навън намаляват.

Всяка среща през втората година струва 250 лири ($14), докато 10 000 лири ($532) се харчат за подаръци и специални вечери.

28% от българите имат увеличение на дохода, а 75% се затрудненяват да покриват ежедневни разходи

28% от българите имат увеличение на дохода, а 75% се затрудненяват да покриват ежедневни разходи

Затрудненията при покриване на ежедневните разходи са значителни

Средната цена на ритуала за предложение за брак през този период е около 3000 лири (160 долара).

Според резултатите от свързаните с пола въпроси относно плащанията на сметки във връзката, първият месец разходите се правят предимно от мъже, докато жените започват да допринасят за плащанията през следващите месеци.

Около 20 процента от участниците съобщават, че мъжете продължават да плащат сметката и след първите месеци, докато 75 процента заявяват, че започват да споделят разходите си поравно. Процентът на жените, които плащат сами сметката, е 5 процента.

12 вида разходи, които бедните правят, а богатите избягват

12 вида разходи, които бедните правят, а богатите избягват

Отношението на финансово успешните хора към харченето на пари е коренно различно

Севда Кьосейбиш, служител от уебсайта за пазаруване, обясни, че харченето по време на срещи и периоди на годеж не се ограничава до разходи, свързани с излизания, а мъжете и жените харчат внушителни суми за облекло, грижа за кожата, фризьор и спорт, за да изглеждат очарователни пред партньорите си.