България ще посрещне повече чужди туристи за Великден в сравнение с миналата година.

Най-много посещения се очакват от съседните страни. Така туристи от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния се ще отправят за страната ни покрай Великден, отчитат от туристическото ведомство.

Посетителите ще пристигнат предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт.

По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас се очаква да бъдат извършени 523 полета покрай празничните дни. Това е ръст от малко над 12 процента спрямо миналата година.

Най-много полети ще има от Великобритания (85 броя, ръст от 39.3%) и Германия (80 броя, ръст от 14.3%). Само на Летище София ще бъдат извършени 466 полета, което е увеличение с 22 на сто спрямо същия период на миналата година.

Българите избират между Гърция и Испания за Великден

Българите избират между Гърция и Испания за Великден

Страните са най-атрактивните дестинации за пътуване в чужбина

Значителен брой от пътниците ще бъдат българи, които живеят и работят в чужбина. Но с тези полети се очаква да пристигнат и по-голям брой чужди туристи.

Най-много посещения ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас. Част от чуждестранните туристи ще отседнат в курортите или ще пътуват във вътрешността на страната с цел културен и религиозен туризъм.

Голям интерес от чуждите туристи се наблюдава към зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, в които още може да се карат ски. По Черноморското крайбрежие най-много се очакват посещения на румънци в Златни пясъци, Албена, Балчик, Варна, Слънчев бряг, Несебър.

Само в област Варна ще пристигнат около 20 хил. туристи от Румъния. За целия месец април прогнозите са общият брой посещения на чуждестранни туристи в България да надхвърли 400 хиляди.

Българите избират почивка у нас вместо в чужбина за Великден

Българите избират почивка у нас вместо в чужбина за Великден

Предпочитани са оферти и за планина, и по морето