Заминаващите на терминалите в Швеция са вес по-малко, след като голяма част от гражданите на страната започна да пътува с влак, вместо със самолет.

Броят на пасажерите на летищата в Швеция е спаднал с 8% досега през тази година. Този спад съвпада с все по-често използваната дума от населението "flygskam" английските flight и shame, което означава че пътуването със самолет е срамно.

След като последствията от глобалното затопляне стават все по-осезаеми, все по-малко от жителите на Швеция са склонни да пътуват по начин, който вреди на околана среда и задълбочава проблемите ѝ, пише Световният икономически форум.

Промяната се забелязва най-силно при вътрешните полети в страната, тъй като там пасажерите са намалели най-много. Само за месец април техният дял се е понижил с 15% спрямо същия период за миналата година. Според данни от последното проучване ¼ от шведите казват, че са взели решение да не пътуват със самолет, за да спасят планетата.

Жителите на Швеция бяха едни от най-големите ентусиасти за въздушни пътувания, като те дори избираха дълги маршрути, за да избегнат скандинавската зима. Много туристически агенции са предлагали африкански дестинации като Гамбия през 70-е години на миналия век.

Сега обаче те предпочитат да пътуват с влак дори за по-дълги разстояния. Пример за това е тийнейджърът Грета Тюнбърг, която е позната с активистските си кампании за защита на климата. Тя пътува 65 часа с влак, за да изнесе своята реч на ежегодното събиране на Световния икономически форум.

"Не искам надеждата ви. Не искам да се панирате. Искам да усетите страха, който изпитвам аз всеки ден. Искам да предприемете действия, такива все едно вашият дом в момента гори. Защото той наистина гори", бяха част от думите, казани от Грета по време на срещата.

Сайтът, ориентиран към теми за околната среда ecopassenger.org, пресметна, че пътуването с влак на младата активистка до Давос в Швейцария е отделило в атмосферата 44 килограма емисии въглероден диоксид. За сравнение транспортът със самолет би отделил 262 килограма вредни емисии.

Шведите са осъществили 2 милиона повече пътувания с влак през миналата година, за което също имат нова дума "Tagskyrt". Нейното значение е, че избирането на железопътния транспорт е похвално. Тя се използва широко в социалните мрежи от потребители, които насърчават останалите да изберат този вид пътуване. Запалените по железопътния транспорт дори имат своя група във Facebook, където разказват за пътуванията си.Тенденцията става все по-популярна сред семейства с деца.

Шведското правителство също не остава безразлично към активизма на населението. Управляващите ще пуснат нощни влакове до градове в Европа. Решението им е провокирано от промените за опазване на околната среда и хранената носталгия по златната ера на железниците. Само за тази година правителството планира инвестиция от 5 милиона долара.

Авиоиндустрията от своя страна също не отстъпва, като обещава, че новото поколение самолети ще намали вредните емисии наполовина до 2050 година. Нейни представители добавят, че отделяните от въздушния транспорт 860 милиона тона въглероден диоксид са само 2% от световното количество.