Близо 2,5 милиона българи притежават акции на обща номинална стойност от 2 милиарда лева, за които не подозират, или са забравили. В периода на 1996-98 година, във времето на масова приватизация, милиони българи са получили актив - акции, които се съхраняват в лични сметки в т.нар. Регистър А на Централен депозитар.

"За целият период от над 20 години, притежателите им не са се възползвали от правата си върху тях. За да се оценят тези акции и да се намери тяхната пазарна стойност трябва да се оценят над 600 компании, около 90 от тях публични". Това заяви Радослава Масларска, председател на УС на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите й в период от пет години публичните компании, които са с акционери са раздали 129 милиона лева под формата на дивидент.

"Когато акционерите държат акциите си в регистър А, дивидентите се разпределят в банкова сметка и трябва акционера да потърси този дивидент. Има пет годишен давностен срок, ако той не го потърси", заяви тя.

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Ще купувате акции? Изчакайте поне три месеца

Нивата на пазарите са рекордни, а прогнозите за икономиката - мрачни

Масларска заяви още, че всеки акционер може да направи лесно справка в сайта на централен депозитар. "Всеки акционер разполага с безплатна възможност да направи подобна проверка, притежавайки ПИК от НАП или електронен подпис. Ако някой е наследник обаче, няма възможност да се провери по този начин, нужен е инвестиционен посредник. Проблемът е и когато възникват повече наследници", заяви тя. Понякога разходите, надвишават стойността на акциите и се обезсмисля търсенето, казва експертът.

Как могат да бъдат "събудени" акциите?

През 2019 г. Министерството на финансите публично анонсира за справянето на проблема с тези "спящи" акции. "В следващите няколко дни имахме по над 600 обаждания в нашия инвестиционен посредник от хора, които искаха да проверят дали дали те или техни роднини са притежатели на подобен актив".

Идеята за инициативата за раздвижване на тези спящи акции съществува не от вчера. "Разговорите започнаха още през 2014 г., след което Европейската банка за възстановяване и развитие публикува анализ на този проблем в ЦИЕ, в който бе формулирана идеята за трансформиране на акциите в дялове, тъй като те са делими и могат да бъдат разпределени на голям брой наследници", заяви тя.

По думите й е нужно и да се направи масирана информационна кампания. "Хората трябва да бъдат информирани и да бъдат приканени да проверят дали притежават тези акции. Против сме всякаква форма на национализация на тези активи", каза тя.

Необходимост е и да се оцени каква е пазарната стойност на тези 2 милиарда лв."Важно е тази оценка да бъде направена от независим оценител с добра репутация".

"Телелинк" пуска още акции заради големия интерес

"Телелинк" пуска още акции заради големия интерес

За три дни бяха продадени 7% от компанията

Проблемна остава тази част от законопроекта за Регистър А, в която се предвижда 5-годишна давност.

"Ако не са потърсени, след 5 години престой във Фонда акциите се превръщат в пари, след това се чака още 5 години и ако никой не си потърси правата, сумата да бъде отнесена към държавния бюджет", заяви тя.

Според нея обаче това едва ли ще се случи, тъй като има ясна позиция на участниците в пазара, която е против тази част от законопроекта.