Германският концерн Festo планира да изгради нов, трети завод в България. Пандемията няма да откаже компанията, която е сред най-големите инвеститори у нас от плановете ѝ, но вероятно ще ги забави, заяви управителят Георги Атанасов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Имаме опит от кризата преди време, плановете може да се отложат с половин или една година, но ние вече имаме стратегия която е разширяване на производството в Източна Европа и очакваме това да се случи", заяви Атанасов. Плановете са той да бъде в близост до София.

Очаква се през следващата година да започнат първите копки. Там ще се назначава нов персонал, както и ще се пренасочват служители от другите две локации на компанията. Българското дружество "Фесто Производство" произвежда над 1 300 вида изделия - сензори, кабели, скрепителни елемнти и вентилни модули за износ.

България е атрактивна дестинация за инвестиции заради близостта си със Западна Европа, малките часови разлики и гъвкавостта. Компанията изнася изцяло през Германия за целия свят. "Фесто" има голям дял продажби и в Германия и в Европа, но почти половината от продажбите са извън ЕС. Различните етапи на кризата в различните континенти спомогна за това ние да усетим по-малко влиянието й, посочи той.

Компанията планира да инвестира 22 млн. лв. в България тази година - основно в разширение на производствени линии, стартиране на нови продукти, увеличаване на капацитета, подмяна на съоръжения. Кризата няма да засегне твърде много плановете, като част от инвестициите за 2020 г. вече са задействани още от 2019 г.

Прогнозата е обаче, че пандемията ще засегне дейността. "Вероятно ще има промяна при поръчките, но тя няма да се задържи вечно. До средата на април не усещахме никаква промяна", каза той. По думите му, няма прогнози за резки спадове, тъй като компанията работи с над 300 000 клиенти в целия в свят и в Азия вече се усеща подем.

В компанията у нас работят над 900 души, като над 60 от тях са назначени от средата на март досега. "В този период назначихме хора, за да компенсираме загубения капацитет поради отпуски, болнични. Смятаме да запазим тези хора имот следващата година да растем още", заяви той. Според експерта в момента има в пъти повече желаещи за инженерни позиции и за такива в производството, като някои от тях идват с опит в бранша. "Надяваме се част от българите, били в производството в чужбина да останат тук и след кризата", каза още той.

В същото време той посочва, че в следствие на коронавируса се засилва интересът към автоматизация с цел да се предотврати човешкия фактор и да се спират производства поради зарази. "Едва ли ще има забавяне на ръста на автоматизацията, по-скоро ще има разместване между индустриите. Надявам се да има повече поръчки и по-голям преход към автоматизация, дори и само частична", заяви Атанасов.