Телемедицината е форма на комуникация между пациент и лекар, без значение географското положение на двете страни чрез използването на различни ИТ технологии. Това дава възможност да се спести време, финанси за пациента, а лекарят има възможност за постоянен контакт с него. Това заяви Иван Йосифов, собственик на "Найкомс", една от бързорастящите компании в тази област, в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Освен това, което си представят хората като чуят телемедицина - аудио и видео комуникация между пациент и лекар, тя дава възможност за сваляне на реални биологични параметри от пациента и изпращането им към лекаря в реално време. Това дава възможност за провеждане на някои прегледи изцяло онлайн, като кожните например. При тях лекарят получава толкова информация, колкото и на живо. Телемедицината решава много проблеми в здравеопазването не само у нас, но и по целия свят", каза Йосифов.

По думите му този тип медицина няма да замени стандартните лични прегледи в кабинета на лекаря, но все пак това е решение, като в много случай е единствената алтернатива.

"В България работим в две различни направление - едното е подобряване на комуникацията между лекар - лекар и болница с болница, а от друга страна подобряване на комуникацията между пациент и лекар. Болници като "Пирогов", "Света Анна", болниците в Кърджали, Сандански и Сливен са част от национална мрежа за междуболнични комуникации, която дава възможност лекарите в големите заведения да консултират колегите си от другите малки болнични заведения", обясни той.

Телемедицината не е позната на много места в света, включително в България, заявява експертът. "Донякъде съществуват и притесненията на пациентите по отношение на новите технологии, което е нормално, но повечето хора, които се докосват до това заявяват, че е лесно и добро решение", каза той.

В момента компанията работи в посока предписанията на лекарства, които са само с физическа рецепта да се изпраща онлайн до аптеките. "Работим в посока, в която дори пациентът да не излиза от вкъщи, като аптеката дори прави доставката на медикаментите", каза той.

По думите на експерта пазарът в САЩ познава добре телемедицината и там е добре развита . "Те са на такова ниво, че са 5-10 години напред в това отношение. От години се ползва телемедицина под една или друга форма. Сега ползите се възприемат по целия свят.

Как ще се развива телемедицината в България?

Според Йосифов процесите биха могли да се засилят когато има интерес държавата и би било голям стимул. "Това, което може да се заяви като прогноза, е че хората търсят това решение във всеки момент. Всеки цени времето и ресурсите, с които разполага. Очакваме, че скоро ще има бум в тази посока и до пет години ще се възприема като нормално", каза още той.

"Имаме много голям брой българи, които се намират в момента в чужбина, които искат да се свържат с лекар от България. Обратното също е възможно. Имаме голям интерес от Балканския полуостров да се предостави технологията на съответните държави. Планираме да започнем със Сърбия, Македония, Черна Гора и др.", заяви още той.

Ядрената медицина все повече навлиза в борбата с Covid-19

Ядрената медицина все повече навлиза в борбата с Covid-19

Сигурните доставки на електроенергия не са единственият принос на ядрените мощности днес