До 90% може да се спестява от сметките, ако изолацията е добра. Това важи за пасивните сгради, които са най-добре изолирани и не се нуждае от собствен топлинен източник. Това заяви Тодор Недев, управител на Austrotherm Bulgaria в предаването Money.bg, по телевизия Bulgaria On Air.

По думите на експерта спрямо десетилетие назад, сега фасадите у нас изглеждат много по-добре.

Но не всички живеят в нови сгради. "Ако се изолира добре стар апартамент и сградата, в който той се намира, можем да очакваме ефект от 50 до 60% намаление на разходите за отопление", казва експертът.

Какви качества имат различните материали?

На българския пазар има и евтини материали с лошо качество, както и доста скъпи решения за топлоизолиране. "Проблемно е да се избере качествен продукт, защото всички производители и търговци, които предлагат продукти дават техническо описание за тях, но повечето хора търсят евтиното решение и не обръщат внимание не техническата характеристика, за да разберат, защо скъпите продукти са по-добри и ще им свърши по-добра работа."

Разликите в цените са от порядъка на 5 лв. на кубичен метър без ДДС, казва експертът.

Има ли срок на годност изолацията и какъв е той?

По думите на Недев първите санирани сгради в Австрия са на повече от 30 години и досега няма свидетелство затова, че има някакъв проблем или се нуждаят от ремонт и поддръжка. "Дори напротив, в последните няколко години там започват да поставят нова изолация от 12-15 см. върху старата", заявява експертът.

Какво е качеството на санирането в България?

Според Недев, правителствената програма е добро решение е дала на възможност да се направи топлоизолация на много многофамилни сгради. И не само това - промени се облика на околната среда, казва експертът.

Какви материали се използват в новото строителство у нас?

Традиционно в новото строителство се се използва стиропор и вата. И двата материала, според него имат своите предимства и недостатъци и всеки сам прави своя избор, каза той. " Трудно да преценим каква е изолацията на апартамента, когато купуваме жилището, дори и да сме специалисти."

Ако преценим, че изолацията не ни харесва, бихме могли да направим вътрешна изолация. "По аналогия с обличането, би трябвало да изолира стени, под, таван, като на тавана и външните стени да се с сложат по-дебела топлоизолация.

По думите на експерта, изолирането идва в крайни етапи от строежа на една нова сграда, в момент в който може и средствата на инвеститорите да приключват. Тогава е възможно да се направи компромис с материалите.

Между 40-50 лв. може да струват материалите за топлоизолация от нисък клас, и между 60-70лв. на кв.м. да са тези от по-висок клас.