Сред най-предпочитаните бири сред българите са лагер бирите, което се откроява като тенденция през последните години. Друг интересен факт, свързан със съвременната бирена култура е, че много хора, които се интересуват от здравословен начин на живот, предпочитат безалкохолна и нискоалкохолна бира. Това са около 2% от потребителите, което значи близо 1 милион литра безалкохолна и нискоалкохолна бира на година. Това заяви Ивана Радомирова от Съюз на българските пивовари в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите на Радомирова средно българинът пие по 75 литра, която ни поставя на 11-12 място в страните на ЕС. "През 2019 г., в сравнение с 2018 г. има лек спад на пазара около 3 на сто, но консумацията остава на почти едни и същи нива - на около 5,3 милиона хектолитра", заяви тя. 

Русе е градът, в който най-често се пие бира, според последните проучвания, което обичайно за него, имайки предвид предишни изследвания. Средната консумация е 13 пъти месечно. Сред това е Плевен с 12 пъти и Варна - 11 пъти на месец. Според експерта в северните части на страната има изградена добра бирена култура.

"Консумацията на бира е въпрос на традиция и интерес към категорията. В останалите градове също се пие, но не чак толкова често", каза още Радомирова.

Брюксел иска да събира още €10 млрд. от бизнеса в Европа

Брюксел иска да събира още €10 млрд. от бизнеса в Европа

Националните правителства се противопоставяха на подобни идеи досега

Как се промениха потребителските навици по време на извънредното положение?

По думите на експерта със затварянето на заведенията, биреният пазар загуби 20% от продажбите си. "Чрез пазарът в магазинната мрежа тези количества не може да се компенсират. Хората бяха притеснени, имаше ограничен достъп до магазини. Все още лидер на пазара са напитките в пластмасови опаковки, но с всяка година се увеличава делът на стъклените. През последните години нарастват и продажбите в кенчета", каза Радомирова.

Според експерта прогнозите за наваксването на изостаналото търсене в индустрията е по-скоро песимистично."В Германия, която е най-развита и като пиваварната индустрия и като пазар, се счита, че загубите ще са около 25%. У нас всичко зависи от това как ще се развие летния сезон, тъй като повече от продажбите са по това време на годината. Надяваме се да е под 10%", заяви тя.

Инвестиции

По думите й едва ли ще има промяна в това отношение. "През последните години инвестициите са били на 41 милиона лева. Инвестиционният процес е много активен - това са иновации в технологии, производства, нови продукти, социални програми и други", каза тя.

Засилва ли се конкуренцията?

Според Радомирова все повече нараства конкуренцията между производителите у нас. "Тя е изцяло в полза на българския потребител, тъй като никой не може да си позволи отстъпление от качеството на продукта", заяви тя.

За последните години няма увеличение на вноса. Той е на нива около 450-500 хиляди хектолитра, докато при износа има леко покачване.

Спират производството на бира Corona заради коронавируса

Спират производството на бира Corona заради коронавируса

Пивоварната търси вратичка от правителството в Мексико

"Там, където има българска диаспора се пие българска бира. Това са Испания, Италия, Белгия, Германия и дори в САЩ се пие българска бира. Изнасяме за Румъния, Македония, Гърция, като има внос от тях", каза тя.