Нов корпоративен данък ще прибира по €10 млрд. от бизнеса, гласят плановете на Брюксел. Европейската комисия обмисля да облага големите компании с около 0,2% от годишния им оборот, пише Reuters.

Предложението е част от пакета, който трябва да подпомогне 27-те икономики с общо €750 млрд. грантове и заеми. То трябва да бъде одобрено от столиците. Ако то получи зелена светлина, ще започне да действа през или след 2024 г.

Говорител на Комисията посочва, че все още не е съвсем ясно какво и как ще се облага - дали данъкът ще е върху печалбата, или върху приходите на компанията. Идеята е обаче Брюксел да вземе още €10 млрд. от бизнеса, което се равнява на по-малко от 0,2% от приходите на големите компании, които работят в ЕС.

През уикенд еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че подобен налог би засегнал 70 хил. компании в Европа с оборот от дейността си по света над €750 млрд.Комисията има и други идеи за собствени приходи - от данък върху пластмасата до ново разширяване на въглеродния налог. Идеята за ново облагане на бизнеса не бе споменато от президента Урсула фон дер Лайен миналата сряда. Комисията и преди е имала подобни идеи, но досега срещаше съпротива от националните правителства, които не подкрепят идеята Брюксел да има по-директни източници на приходи.

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Историята и икономическата наука показват, че не от това има нужда Стария континент