Вероятно на повечето потребители на Facebook би било интересно как и откъде идва идеята за социалната мрежа, която изцяло промени начина на комуникация в целия свят. Книгата на журналиста Стивън Леви "Пълната история на Facebook - идеализъм или сделка с дялова" може да задоволи любопитството на читателя.

Това, което може да се открие в нея е огромното количество информация, идваща от зад кулисите. Писателят е близък приятел до Марк Зукърбърг още от времената, когато той е колежанин и проследява историята му още от тогава. Това заяви преводачът на книгата Камен Велчев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Писателят набляга на факта, че разполага с вътрешна информация и покрай Зукърбърг, той получава достъп и до всички ключови фигури в компанията. Той обръща специално внимание на т.нар текучество, което има във Facebook - процесите по поглъщане на други компании, постепенното изтласкване на техните лидери и окончателното им елиминиране като фактор в политиката на компанията - това е най-интересното в книгата", казва Велчев.

Според него интересното в динамиката на техните взаимоотношение е, че двамата имат близко приятелство, но с течение на времето, когато започват да се получават вътрешни конфликти в компанията, започва прикриване от страната на Зукърбърг. В книгата личи как авторът ясно променя позицията си към основателя на Facebook.

"Според анализатори на книгата никога не е правен по-добър и по-безпристрастен анализ на Facebook, като се отчита като фактор близостта на писателя със Зукърбърг", заяви той.

"Сделката с дявола е вметка в книгата - Зукърбърг тръгва като идеалист и има своя идея, според която общността, които може да изгради по такъв начин, носи само позитиви. Но той не е наясно какви промени ще отключи в обществото и до какво ще доведе това", казва той.

По думите му тези промени, които ние не осъзнаваме, се дължат на три слоя, които може да наблюдаваме, четейки книгата- личностен, технологичен и социален.

"Успехът на социалната мрежа е едно невероятно съвпадение от място, време и технологии. Точно в този момент състоянието на Интернет е достатъчно добро, за да способства създаването на такава огромна мрежа. Опитите на My space да се превърне в нещо подобно се провалиха, не защото нямаха какво да предложат, а защото Интернет не беше толкова добър и бърз. Facebook от своя страна е изключително гъвкав - има функционалности, които дотогава не са тествани от технологична и социална гледна точка".

Колко опасен е Facebook?

По думите Велчев социалния аспект на книгата засяга нуждата на хората да персонализират анонимните дотогава връзки.

"Предишните социални мрежи не можаха да покажат взаимовръзката между отделния индивид като положение в социума. Опасността идва от там, че потребителите на мрежата се оказват "стока", а безопасността им, на практика, е нулева. Facebook е огромна рекламна агенция, която продава времето и ангажираността на своите клиенти. Писателят казва, че всички, които използват Facebook не са защитени", коментира той.

По думите на Велчев книгата е предвидена да излезе през 2016 г., но предвид събитията около изборите в Щатите тогава, драмите около Cambridge Analytica доведоха до отлагането й.

"При изтичането на тази информация към предизборните щабове, се оказа, че социалната мрежа несъзнателно е защитила тези процеси, довели до избора на Доналд Тръмп. Сега се забелязва обръщане на нещата - всички, които си позволяват да изразят по-републиканско мнение бяха заглушавани и със закрити профили", казва той.

"Facebook е и политическо оръжие Бунтовете в Египет, Арабската пролет също са подклаждани от хора в социалните мрежи като среда за пренос на идеи и координация и насочване на социалното недоволство", казва Велчев.

Според него появата на Facebook е било интересно събитие. "Дни, след като се регистрирах и виждайки как работят механизмите отвътре, затворих профила си. Още тогава смятах, че не е допустимо да се навлиза толкова много в личното пространство на човек", заяви Велчев.