4 джакпота с размер от по над 1 млрд. долара за една година - това държи будни посред нощ почитателите на лотариите в САЩ. Един от тях спечели преди дни близо 1,6 млрд. долара от играта Mega Millions. Печалбите от игри на късмета устойчиво растат заради един малко неочакван фактор - растящите лихвени проценти, пише Quartz.

Детайли: Сегашната система позволява на големия печеливш или да получи голяма сума накуп, или на анюитет, който се изплаща в продължение на 30 години и подлежи на олихвяване.

Например, през миналата седмица победителят в Powerball можеше да получи еднократна сума от 527,9 млн. долара - само по себе си, добро количество пари, което е пето по големина в историята на играта. Ако обаче избере разсрочено изплащане на печалбата, при текущите лихвени проценти след 30 години той би притежавал 1,05 млрд. долара.

Какво да направите, ако спечелите джакпот на 30-годишна възраст? Пенсионирайте се

Какво да направите, ако спечелите джакпот на 30-годишна възраст? Пенсионирайте се

Възможно ли е това?

Powerball и Mega Millions закупуват дългосрочни облигации с нулев купон от федералното правителство и така се фиксира лихвения процент, което на свой ред прави анюитета постоянен през трите десетилетия.

Иначе казано, от решението на Фед да вдигне лихвите със сигурност има облагодетелствани - победителите в лотарийните игри. Не е случайно, че те са по-популярни от всякога.

29 години по $2 милиона месечно осигурява най-големият джакпот, събиран някога в САЩ

29 години по $2 милиона месечно осигурява най-големият джакпот, събиран някога в САЩ

Имате време до утре да купите билет

Цифром и словом: 98 млрд. долара са приходите от лотарийни игри в САЩ. 65% от тях влизат в наградния фонд, а останалите отиват в администрациите на отделните щати.

Най-голямата печалба в Powerball спечели Едуин Кастро - той избра да вземе 997,6 млн. долара накуп (а не над 2 млрд. в продължение на 30 години) и с тях си купи имение в Холивуд, колекционерско "Порше" и вероятно още доста неща.

Бездомник удари $500 000 джакпот от лотарията в САЩ (ВИДЕО)

Бездомник удари $500 000 джакпот от лотарията в САЩ (ВИДЕО)

Това се казва късмет

Най-много играят в Масачузетс - средният разход на гражданин е 746 долара. Повече от 10 пъти по-малко влагат в лотарията в Оклахома, която е на второ място с $67,67.

Още нещо: От данъчна гледна точка, да не вземеш голямата сума е по-добрият вариант - тя води до по-сериозно облагане, отколкото годишните траншове.

Въпреки това, повечето победители избират да не чакат. Факт е обаче и че една трета от тях след това фалират.