Всички искаме да живеем охолно, без финансови затруднения. Затова полагаме много усилия - да получим добро образование, да осъществим успешна професионална реализация или да направим печеливш собствен бизнес. И на тази основа да спечелим много пари и завидно благосъстояние. Но не всички осъзнават, че освен изброеното по-горе, за да станеш богат и успешен, трябва да знаеш основните закони на парите и как те работят.

Защо не съм богат? 5 нефинансови причини, които ви пречат

Защо не съм богат? 5 нефинансови причини, които ви пречат

Въпреки усилията, често се проваляте, а искате да подобрите собственото си финансово състояние

1. Законът на избора

Да, всеки от нас е този, който избира дали да живее в богатство или бедност. Ако човек има много негативни нагласи за парите и живота като цяло, тогава той не вижда възможности да промени живота си. Това са постоянни извинения, мързел, страх и много други негативни черти на характера. Човек никога няма да стане богат, ако не е уверен в себе си и възможностите си. Вярата в себе си е, когато неотклонно действате по свой собствен начин и постигате набелязаните цели.

Вярвайте в себе си, във възможностите си, пуснете парите в живота си!

Снимка 572623

Източник: iStock

2. Законът за размяната

Важно е да се разбере, че парите не са цел, а инструмент за постигане на цел. Повечето хора работят за пари. Ако имате цел и голямо желание да я реализирате, тогава парите веднага ще се появят в живота ви (но не на кредит и не в дълг). За да направите това, трябва да направите Вашият финансов план - да си купете апартамент, кола, да отворите собстевн бизнес и т.н. За да реализирате плана си, ще намерите възможности и пари. Средствата за това са не само пари, но и помощ на хора, връзки, споразумения.

Разменяйте пари за целта си, за мечтите и желанията си. 

3. Законът за спестяването

Повечето хора харчат всичко, което печелят. Ако се случи нещо непредвидено, тогава трябва да вземете заем или заем. Важно е да се създаде и винаги да се поддържа финансова "въздушна възглавница" . В такъв случай винаги ще бъдете уверени в бъдещето, спокоен за постигането на набелязаните цели.

Как да подобрим финансовата грамотност на цялото семейство?

Как да подобрим финансовата грамотност на цялото семейство?

Това е също толкова важно, колкото това да четеш, да пишеш и се оправяш с компютрите

4. Законът за анализа и финансовата грамотност

"Парите обичат да ги борят!" - има такава поговорка. Не забравяйте да водите записи за приходите и разходите си, както и да анализирате къде и колко и за какво плащате. По този начин ще можете да намалите ненужните разходи и да закупите нещо по-необходимо. Във всеки бизнес, предприятие, държава се води счетоводство за движението и състоянието на средствата се съхранява. Защо това да не се прави в личните финанси?

5. Законът за умножението или инвестицията

Не трябва да работим за пари, а парите трябва да работят за нас. Намерете начини да инвестирате и да увеличите капитала си. Колкото и да е странно, но инвестирайки в образованието си, също е много важно. Каквото направя сега за своето образование и квалификация - знам, че ще ми се върне със 100-300% доходност. Можете да загубите цялото си състояние, но няма да загубите уменията и знанията си. Благодарение на това ще можете отново да направите своя капитал. И също така инвестирайте в децата си, тогава поне те няма да висят цял живот на врата ви.

Снимка 392595

Източник: iStock

6. Законът за неколкото източника на доходи

Винаги търсете множество източници на доходи. Не е необходимо да задължително да сте ангажиран непрекъснато на 3 работни места. Можете да направите така, че да монетизирате любимото си занимание - да станете блогър, да сътрудничите на сайт или да инвестирате подходящо свободни парични средства.

В случай, че загубите един източник на доходи, няма да останете без пари, защото имате и други канали за получаване на финансови средства.

7. Закон за планирането: Плащайте първо на себе си!

Планирайте разходи за месец, за година, даже за 5 години. Разпределете средства за различни видове разходи: плащане за апартамент, храна, дрехи, финансова възглавница, инвестиции и други.

Важно правило: Плащайте първо на себе си! Не забравяйте да отделите пари за финансова възглавница във Фонд за финансова защита. Започнете поне с малка сума. Или да вземе решение за определен процент от приходите си - например, спестявайте 10% от доходите си във Фонда за финансова защита. Направете това строго правило, което спазвайте твърдо. С течение на времето ще се натрупа прилична сума. Основното нещо е да започнете!

Снимка 436668

Източник: iStock

8. Законът за пестеливостта

Живейте според доходите си. Помнете желязното правилоо: разходите не трябва да надвишават приходите! Ако теглите заеми и използвате кредитни карти през цялото време, парите няма да идват и да се задържат при вас. Помислете дали наистина се нуждаете от това нещо, което ще купите на кредит. Освен това ще надплащате стоката с лихвите. Ако вече имате заеми - направете план и систематично ги закривайте и повече никога не вземайте кредити без истинска необходимост!

9. Законът за милосърдието

Ако започнете да давате част от доходите си за благотворителност от сърце, тогава парите се връщат според Законът на бумеранга. Това, между другото, не означава, че трябва да раздавате безразсъдно парите си навсякъде и за всичко. По този начин можете да блокирате паричния поток към себе си, защото започваш да презираш и съжаляваш бедните хора , а съжалението е негативно чувство.

Снимка 345896

Източник: iStock

10. Законът на магнетизма

Парите привличат пари. Големите пари привличат големи пари. Колкото повече спестявате и инвестирате пари, толкова повече те ще идват при вас.