Годината бе тежка за Карлос Слим – всъщност неговата бе най-лошата сред най-богатите хора в света, пише Blооmbеrg.

От началото на 2015 г. мексиканският бизнесмен е изгубил почти 20 милиарда долара или около размера на икономиката на Хондурас според индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires.

Дяловете на телекомуникационната му корпорация America Movil SAB се отправят към най-големия си спад от 2008 г. насам. Компанията претърпя регулаторен натиск в Мексико, където вече е длъжна да споделя инфраструктурата, която ѝ позволи да доминира пазара на мобилни и фиксирани мрежи повече от десетилетие.

Другите обстоятелства, които работят срещу базирания в Мексико гигант, са: мрачна картина за икономиката на втория ѝ по големина пазар Бразилия, силни конкуренти у дома и ограничени възможности за разширяване в Европа.

Слим, който в момента е 5-ият най-богат човек в света (по-рано тази година бе трети), притежава 57% от America Movil. Акциите, които поевтиняха с 18 на сто през годината, загубиха отколешната си лидерска позиция в бенчмарковия индекс на Мексико. Това прави Слим най-губещият от 400-те най-заможни хора в света.

Телекомът разчита на Бразилия, Австрия и САЩ за разширението си, тъй като регулациите отслабват предимството, на което компанията се радваше в Мексико, където контролира около 70% от всички мобилни телефони и 62% от фиксираните линии. На всичкото отгоре AT&T Inc. купи два конкурентни бизнеса в южноамериканската страна Nextel Mexico на NII Holdings Inc. и Grupo Iusacell SA, които упражняват натиск върху цените и ожесточават битката за потребители на пазара.