Милиардерът Джордж Сорос осребри впечатляващото възстановяване на фондовия пазар на Tesla тази година, след като продаде целия си дял през първото тримесечие.

Според регулаторните документи, Soros Fund Management, хедж фондът на финансиста, е ликвидирал всички акции на Tesla, придобити от второто тримесечие на 2022 г., пише Greek Reporter.

Акциите на Tesla скочиха с 68% през първото тримесечие, благодарение на широкото покачване в технологичния сектор на фона на очакванията, че охлаждането на инфлацията ще позволи на Федералния резерв да спре увеличаването на лихвените проценти. Акциите са намалили напредъка си оттогава и в момента са нараснали с около 37% от началото на годината.

Хедж фондът на Сорос беше изненадал всички, като коригира инвестиционната си стратегия в автомобилната индустрия, започвайки това тримесечие.

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Финансистът с пореден остър коментар за правенето на бизнес в Китай

Сорос прогресивно увеличава акциите на Tesla напоследък

Милиардерът, който се задоволяваше да залага на електромобилни компании като Lucid Motors и Rivian, също разкри дял в Tesla. Първо той придоби 29 883 акции на Tesla, оценени на малко над 20,1 милиона долара към 30 юни.

Той продължи да се доверява на Tesla, възползвайки се от спада на акциите с повече от 50% между януари и септември 2022 г., за да утрои дела си до 89 647 акции на Tesla към 30 септември.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. Сорос продължи стратегията си за придобиване на акции на Tesla. Той е притежавал 132 046 акции към 31 декември, според документи в Комисията по ценните книжа и борсите. Това представлява увеличение от 42 399 акции в сравнение с 30 септември. Тогава неговият дял в Tesla беше оценен на близо 16,27 милиона долара.

Джордж Сорос и други милиардери поискаха данък богатство в САЩ

Джордж Сорос и други милиардери поискаха данък богатство в САЩ

За най-богатите 75 хил. семейства в страната

Tesla възнамерява да произведе до 2 милиона автомобила през 2023 г., след като миналата година е произвела 1,37 милиона. Към тази новина трябва да отбележим и началото на производството, по-късно тази година, на Cybertruck, първият пикап на фирмата.

Наскоро Tesla стана най-скъпата автомобилна марка в света, според последното проучване на Brand Finance.

Това е първият път, когато Tesla грабва първото място, изпреварвайки миналогодишния лидер Mercedes-Benz, чиято стойност на марката спадна с 3% до 58,8 милиарда долара.

Сорос, унгарско-американски бизнесмен и филантроп, имаше нетно състояние от 8,6 милиарда щатски долара през март 2021 г.

Той е дарил повече от 32 милиарда долара на фондациите "Отворено общество", което представлява 64% от първоначалното му състояние. Forbes нарече Сорос "най-щедрият дарител" (по отношение на процент от нетната стойност).

Обширното финансиране на политически каузи от Сорос го превърна във враг на европейските националисти.

Джордж Сорос: Европа може да се срине като СССР

Джордж Сорос: Европа може да се срине като СССР

ЕС е изправен пред "революционен момент", а крайният резултат от него е "много несигурен", смята милиардерът

През 2018 г. The New York Times съобщи, че "конспиративните теории за него са станали мейнстрийм, до почти всеки ъгъл на Републиканската партия".

Много американски консерватори популяризираха неверни твърдения, които характеризират Сорос като опасен "кукловод" зад предполагаеми глобални заговори. Теориите на конспирацията, насочени към Сорос, който е от еврейски произход, често са наричани антисемитски.