Редица милиардери имат екстравагантни идеи, свързани с какви ли не иновативни планове за бъдещето. И все пак има нещо общо, което се въртяло в главите на много от супер богаташите и това е да създават "градове" от нулата. Едва ли ще разберем напълно идеите на някои от тях, но поне може да се опитаме да вникнем в това, което си представят да построят. Ето няколко милиардери, от класация на Business Insider, които са обмисляли подобни стъпки:

  • Най-новият проект, който вероятно ще подхване Илон Мъск, според новините, е да построи свой собствен град за работниците на SpaceX и The Boring Company около град Остин, Тексас. Милиардерът дори вече е закупил най-малко 141 декара земя в Бастроп, Тексас, на около 55 километра извън Остин.

Мъск си представя визията за града като "утопия по поречието на река Колорадо", според Journal. Градът ще се състои сглобяеми жилища и ще бъде оборудван с басейн, спортна зона на открито и фитнес зала, както и училище, пише изданието.

Главният изпълнителен директор на Tesla планира да построи частен комплекс малко извън града, където би могъл да живее.

  • Да не забравяме и планът на Мъск да построи град на Марс. Основателят на SpaceX за първи път спомена идеята за изграждане на марсиански метрополис през 2014 г. и това се превърна в една от най-популярните му теми за обсъждане до днес.

Миналата година Мъск каза, че очаква колонизирането на Марс да бъде " трудна и тежка работа". Той каза, че се надява хората, които ще колонизират Марс, да се възползват от възможността да "преосмислят обществото".

SpaceX планира да построи града през следващите десетилетия, но Мъск смята, че той отдаване няма да е сред живите, когато мечтата му стане напълно реалност. Засега Starship на SpaceX все още не е кацнал на Луната, още по-малко на Марс.

През 2021 г. бившият главен изпълнителен директор на Walmart Марк Лоре обяви планове за изграждане на футуристична утопия, наречена "Telosa". Името идва от древногръцка дума, означаваща "висша цел".

Той говореше за егалитарна утопия за около 50 000 души, като планът е те да заживеят там до 2030 г. Градът трябва да бъде построен в пустинята. Идеята му е да предлага на гражданите равен достъп до образование, здравеопазване и транспорт. Жителите ще се придвижват с автономни превозни средства, а градът ще работи с възобновяема енергия.

Според изчисления това ще струва около 400 милиарда долара. Не е ясно къде са плановете на милиардера за футуристичния град днес.

Илон Мъск планира да построи цял „град-утопия“ в Тексас

Илон Мъск планира да построи цял „град-утопия“ в Тексас

Градът ще предлага евтини жилища за служителите на милиардера

  • Милиардерът Питър Тийл също имаше план за утопичен град.

През 2008 г. той започна мисия за разработване на плаващ град, наречен "seastead", който ще функционира като самодостатъчен остров. Инвеститорът обяви, градът ще бъде "бягство от политиката във всичките й форми" и стартира проекта Seasteading Institute със софтуерния инженер на Google Патри Фридман през 2008 г.

По късно, през 2011 г., Тийл напусна борда на Seasteading Institute, но до ден днешен Seasteading Institute продължава да популяризира идеята на своя уебсайт.

  • В Саудитска Арабия престолонаследникът Мохамед бин Салман изгражда град, наречен "The Line", част от по-голям проект, наречен Неом, като идеята му е да създаде град с мащаба на пирамидите в Египет.

Според съобщения на Wall Street Journal от 2019 г. плановете за града включват доста футуристични неща, като изкуствен дъжд, фалшива луна, роботи за обслужващ персонал и др.

Неом трябва да подслони милиони хора, по-голямата част от които ще живеят на The Line - два успоредни небостъргача с дължина 120 километра, в които ще се помещават жилища, спортен стадион, метро и яхтено пристанище.

  • През 2017 г. Бил Гейтс инвестира около 80 милиона долара в планове за интелигентен град около Финикс, Аризона.

Дъщерно дружество на инвестиционната фирма на Гейтс купи земя в югозападна Аризона за изграждането на обширен комплекс с резиденции, държавни училища и офиси, търговски площи.

По това време планът беше за изграждане на 80 000 жилища, както и промишлени, офисни и търговски площи, държавни училища. Градът ще носи име "Белмонт".

Не е ясно какво се е случило с плановете за развитие от 2017 г. насам.

  • Лари Елисън е възприел не толкова футуристичен подход, като Гейтс.

През 2012 г. съоснователят на Oracle купи около 98% от хавайския остров Ланай за около 300 милиона долара, според Bloomberg. След като придобива земята милиардеът създава курорт с уелнес център и реновира съществуващите хотели на острова.

Оттогава островът, на който живеят 3000 души, се превърна в дестинация за ултра богатите, включително като посетители като Том Круз, Синди Крауфорд и Уил Смит. Самият Елисън се премести на острова 2020 г.

Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда

Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда

Градът ще предлага еднакъв достъп до здравни грижи, добро образование

  • Милиардерът от Victoria's Secret и Bath & Bodywork Лесли Хърбърт Уекснър построи свой град в Охайо.

Уекснър решава да построи свой дом в Ню Олбъни, Охайо през 80-те. Оттогава той придобива 40 000 декара земя около него, изкупувайки целия град, съобщи Bloomberg. През последните 40 години той е развил града, изграждайки редици имения.

Днес средният доход на домакинството в Ню Олбани е над 200 000 долара и градът има население от около 11 000 души, писа Bloomberg. Средната обявена цена за жилища в града е над 500 000 долара, според Realtor.com.

  • Инвеститорът милиардер Марк Кюбан купи град Мустанг в Тексас през 2021 г. за около 2 милиона долара като услуга за болен приятел- Марти Прайс.

Прайс притежавал града с още собственици и не искал съпругата му да наследи призрачен град, съобщи тогава The New York Times.

Градът е регистриран през 1973 г., когато е имал само два бизнеса, стриптийз бар и магазин. Първоначално обитателите му сая около около 20 души, но след като предприятията в крайна сметка са затворени, жителите са се преместили.

  • Модният дизайнер Брунело Кучинели работи по възстановяването на малко селце в Италия през последните 30 години.

Милиардерът, собственик на едноименната луксозна марка, създаде централата си в Соломео през 1985 г. и я превърна в нещо като собствен град за марката Brunello Cucinelli и нейните служители.