Най-богатите 2,1% от населението на Швейцария притежават състояние, което е еквивалентно на съвкупните доходи на останалите 97,9 граждани на страната, се посочва в анализа на швейцарското обединение на профсъюзите USS.

„Броят на много богатите хора продължава да расте, като този показател достигна пред кризисното равнище”, пише в годишния доклад на организацията, анализиращ разпределението на доходите в страната.

По данни на USS, едва 5 процента от швейцарците заработват месечно по 14 или повече хиляди франка (13 хиляди евро).

За последните 25 години в Швейцария данъците върху високите доходи се понижиха. В същото време данъчните вноски, особено в областта на медицинското застраховане, за данъкоплатците с под средните за страната доходи са нараснали, констатират от USS, цитирани от rns.omline.

Така например, ако през 2000-та година за жителите на Швейцария, чийто месечен доход надхвърля 14 хиляди франка, данъчната ставка върху него бе 37 на сто, то сега тя е понижена до 32 процента.

При това данъчното бреме за швейцарците със средни доходи (под 14 хил. франка) е нараснало със 180 франка (€165) на месец.