Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, взе участие в форум на тема "Пакт за почтеност при обществените поръчки: нов подход за превенция на корупцията в България", организиран от Асоциация "Прозрачност без граници".

„Сред нещата от особена важност за бизнеса в бъдещите промени в Закона за обществените поръчки е компютъризирането на информация за поръчките. Все по-често ще чувате, че БТПП иска ясни и точни критерий за класиранията по обществените поръчки. Критериите да бъдат ясно посочени и не комисии, а компютърна програма да класира кандидатите. Така фактите ще подлежат и на обществен контрол.
Спомена се, че комисиите са некомпетентни, според БТПП най-лесният начин за преодоляване на този проблем е включването на представители на съответния бранш в тях. Необходимо е да има представители на браншовите организации", категорично заяви Цветан Симеонов.

Нямаме нищо против международните представители на неправителствени организации, каквато е Transparency International. Браншовите организации са организации на изпълнителите, но са същевременно и съюз от конкуренти, където е малко по-трудно, отколкото в държавните организации да се крият нещата от общественото мнение. С оглед на прозрачността бихме желали видим публикувани данни например на начислените неустойки на изпълнителите, каза още председателят на БТПП.

Освен бяла книга на добрите фирми да се създаде и "черен" списък на
кандидати, които са представяли документи с невярно съдържание. Такъв списък ще полезен, защото става дума за харчене на обществени пари. След като не можем да се справим с критериите и показателите ще е по-хубаво да бъдат изключени като показател за обща оценка, като например срока за плащане, с който систематично се нарушават правилата. Точно по този показател, с вътрешна информация се научава кога ще бъде осигурено финансирането.

Палатата винаги е настоявала да има ясни срокове за плащане и тези срокове да бъдат прозрачни за всички. По другите показатели нека се състезават фирмите или ако в критериите за класиране участва показателят срок на плащане, да има задължително финансово обезпечение.


Друг проблем е, когато има възлагане на една цяла поръчка, а картината при периодичните доставки става тотално различна. Например билетът за Корея на един министър на труда излиза на данъкоплатеца за 17 хил. евро, при условие, че може да се пътува и за 700 евро до там. И това беше цена на фирма, която е спечелила обществената поръчка заради много ниски цени.

От БТПП напомнят, че има много по-лесни начини за проверка - стандартът ISO 9000. Това винаги означава поне три оферти, ако успоредно с печеленото на поръчката се прави проверка на офертите и се
проверяват цените.