Надиграването при тръжната процедура за националния ни авиопревозвач продължи до последните минути. 

5 минути преди да изтече крайният срок за подаване на оферти в приватизационната процедура за продажбата на „България Ер", в Агенцията за приватизация постъпиха 2 оферти, съобщи News.bg.

В 14. 40 часа „Балкан Хемус Груп" подаде оферта за покупка на 99.99% от капитала на „България Ер".

5 минути по-късно (14.45 часа) в Агенцията за приватизация подаде оферта за покупката и другият конкурент „Еър Уан България".

13 млн. лв. е предложената цена в офертата на „Балкан Хемус Груп" за 99.99% от „България Еър", а конкурентът им италианската „Еър Уан България" е предложила цена 10 365 899 лв.

Предлаганите инвестиции за 5 години от „Балкан Хемус Груп" са 82.1 млн. евро като през първите 2 години - 65.85 млн. евро.
Според офертата на „Еър Уан България" предлаганите инвестиции за 5 години са 11.6 млн. евро като за първите 2 години - 8.1 млн. евро.

„Балкан Хемус Груп" предлага в офертата си разкриване през първата година на 621 работни места в „България Ер", през втората година 956, през третата- 978, през 4-та 1062 и през 5-та година този брой да се запази ( 1062).

Италианците предлагат през първата година „България Ер" да има 522 работни места, през втората- 528, през третата- 550, през четвъртата- 588, а през 5-та 629.

Освен това оферентите са предложили нови дестинации и честоти, които в момента Агенцията за приватизация преизчислява в километри и ще обяви допълнително.

Очаква се до 1 седмица тя да извърши комплексно оценяване на офертите и да предложи на МС победителя в оферирането за сключване на продажба.

Изнесените оферти потвърдиха нагласите на читателите на Money.bg относно проведената анкета за авиопревозвача.

От тук нататък предстои офертите на кандидатите да бъдат подробно разгледани и оценени от Агенцията за приватизация.
Крайната комплексна оценка ще представлява сбор от точки, присъдени по всеки критерий.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов съобщи, че минималният изискван брой работни места в авиокомпанията след продажбата е 522 (броят предвиден от италианците).
Николов уточни още, че ако оферент възнамерява да увеличи броя на самолетите чрез лизинг, Агенцията за приватизация ще признава за инвестиции само договорите за финансов лизинг.

Агенцията няма да взема предвид предлаганите инвестиции за увеличаване на обема на чартърните програми.
За класацията ще се вземат предвид само предлаганите нови дестинации и нови честоти за обслужване на редовни въздушни линии, подчерта още шефа на АП.