„Обсъждат 145 лева за годишна винетка", четем на първа страница на в. „24 часа"
Правителството предлага увеличението да влезе в сила от 2016 г.
Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството.
Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, научи в. "24 часа" от членове на кабинета.
Годишната винетка да бъде вдигната от 67 на 145 лв., или увеличението да е повече от 2 пъти, предвижда най-вероятният от обсъжданите сценарии. В същия порядък ще бъдат увеличени и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.
При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват разчетите на правителството.
Прочети още от в. „24 часа"

"Полицаите блокираха държавата заради орязаните си привилегии" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Предлаганите от финансовия министър Владислав Горанов промени, с които се орязват социалните придобивки на сектор "Сигурност", доведоха до бунт на полицаи. Протестът парализира движението в София и в редица други градове в страната. По информация на полицейските синдикати са били блокирани проходите Маказа, Шипка, Хаинбоаз, както и магистралите "Тракия" и "Марица". Полицаите се заканиха да спуснат бариерите на граничните пунктове и да минат на ръчни проверки на коли и багаж, което на практика би блокирало ГКПП-тата.

Финансовият министър Горанов обясни, че целта му е да има малка, модерна полиция и добре оборудвана.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Гриша Ганчев си къса опашката с „Петрол"" четем във в. "Монитор"
Скандалният ортак на банкера-беглец Цветан Василев - Гриша Ганчев, окончателно и тихомълком отмъкна щедро кредитираните от КТБ бензиностанции на „Петрол", като скъса чрез фиктивна продажба и връзката между тях и холдинга, разкри агенция БЛИЦ.
По този начин ужили за пореден път държавата, оставяйки я без залозите, направени срещу теглените кредити за десетки милиони, с които би могла да си осребри парите, дадени за покриване на гарантираните депозити в КТБ. В момента тя е основен кредитор на фалираната банка в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, а въпросните бензиностанции бяха дадени като особен залог по заеми от близо 200 млн. евро, отпуснати от КТБ.
Пладнешкият грабеж бе направен на няколко стъпки, последната от които е само от преди няколко дни, а цялото схема е станала с помощта - случайна или не, на съдийка в Софийския градски съд, разкрива още агенцията.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Държавни фирми с милиарди в КТБ" е заглавиe от в. "Труд"
Държавните фирми са били сред привилегированите вложители в КТБ, като са държали в банката милиарди левове. Това става ясно от списъка на лицата, които са имали депозити с преференциални лихви във фалиралия трезор, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. В него са включени всички граждани и фирми, които са получили по-добри условия от стандартните депозити на банката 2 години преди КТБ да фалира.
В друг списък пък са посочени граждани и фирми, които са спасили депозитите си чрез цесии след фалита на КТБ. В някои случаи са прихванати 100% от замразените средства.
Най-много пари на преференциални лихви са държали енергийните фирми. АЕЦ „Козлодуй" е държала общо 89,5 млн. лв. и 11,8 млн. евро. Сред едрите вложители е и НЕК - с 429,7 хил. долара, 141 млн. лв. и над 10,4 млн. евро. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е депозирал на високи лихви 540,6 млн. лв., 34,6 млн. евро и над 33,6 млн. долара. „Мини Марица изток" са имали над 17,8 млн. лв.
Прочети още от в. "Труд"

"Сметната палата: Банковият надзор не е в състояние да контролира банките", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Огромни пороци в управление "Банков надзор" на БНБ разкрива одитът на Сметната палата. Изводът от него е, че институцията не е способна да защитава интересите на вложителите в банките. Регулаторният капацитет е стигнал дъното по време на управлението на Иван Искров като гуверньор. За да се поправят щетите от занемаряването на надзора, новото ръководство на БНБ трябва спешно да приеме нови вътрешни правила за работа, да инвестира в IT системи за сигурност и да наеме още квалифицирани експерти.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Полицейски бунт блокира държавата", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Униформените се стягат за национален протест на 8 ноември. Служители на реда затвориха възлови кръстовища в София, спряха движението по "Марица"
След като в петък на заседание на МС бяха приети промени в социалните придобивки на служителите на МВР, вчера полицаите излязоха на протест. Над 500 души блокираха входа на финансовото ведомство, а след това и възлови кръстовища в София и магистрали в страната.

Полицейски бунт блокира държавата вчера, след като правителството в петък реши да предложи на парламента да ореже 20-те заплати при пенсиониране и други социални придобивки на униформените. Над 500 полицейски служители блокираха служебния вход на финансовото министерство по време на брифинга на финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния шеф Румяна Бъчварова около 14 ч вчера. Половин час по-късно във ведомството влезе и главният секретар на вътрешното министерство Георги Костов заедно с директора на СДВР Младен Маринов. Около 15 часа протестиращите, които напразно чакаха Горанов и Бъчварова, спряха движението по ул. "Раковски".
Прочети още от в. "Стандарт"

„"Булгартабак" купи 45% от дистрибутора си", пише в. "Капитал Daily"
Разпространителят на цигари и вестници ЕЛД и до момента се свързваше с холдинга и с Делян Пеевски, но сега вече е официално
„Булгартабак" вече официално притежава част от капитала на дистрибутора на цигари и вестници "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), става ясно от публикувани в Търговския регистър документи и от отчета на холдинга. От тях се вижда, че в края на септември цигареният холдинг е придобил 45% от акциите на компанията през дъщерните си "Благоевград-БТ" и "София-БТ". ЕЛД започна работа март миналата година и отчете приход за 2014 г. от 510 млн. лв. и загуба от 8.4 млн. лв
Прочети още от в " Капитал Daily"

„България е 51-ва по просперитет в света", пише в. "Сега"
Нова проучване - за просперитета на различните държави, постави страната ни на 51-во място от 142 страни в света. Това е спад с три позиции спрямо миналогодишното ни представяне, когато страната ни е била на 48-о място. Класацията е дело на международния институт "Легатум", който е анализирал показатели като състояние на икономиката, управление, образование, здравеопазване, лични свободи и др. 51-вото място на България е най-ниската позиция на страната от 2009 година насам. Най-добрият ни резултат е отчетен през 2010 година, когато сме били на 46-о място в света.

В челната тройка влизат Норвегия, Швейцария и Дания, а най-зле са в Хаити, Афганистан и Централноафриканската република. Любопитно е, че те дори са поставени след Сирия, Йемен и Судан.
Прочети още от в. "Сега"

"Кибератаки блокираха държавните сайтове" пише в. „Труд"
Хакерски атаки от цял свят блокираха сайтовете на държавната администрация, съобщи зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.
Първата вълна от кибератаки тръгна за първия тур на местните избори - 25 октомври. Проблемите не спряха през цялата изминала седмица, като на 1 ноември за втория тур бяха блокирани повечето държавни сайтове. През последните 10 дни бе затруднен достъпът до страниците на президентството, парламента, ГРАО, ЦИК, летище София, КЕВР, НАП, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите и транспорта.
Прочети още от в. „Труд"

"Одобриха данък уикенд за фирмените джипове и яхти", четем във в. "Монитор"
Затягат режима за по-нисък налог върху печалбата в общините с висока безработица
Въвеждането на 30% данък уикенд за фирмените джипове, яхти и самолети, които се ползват и за лични нужди одобриха вчера на първо четене депутатите от бюджетната парламентарна комисия. Те приеха и намаляване на възстановяваното ДДС при покупка на фирмени леки коли и имоти на стойност над 5000 лв., ако те се ползват не само за целите на бизнеса. С одобряването на данъчните промени депутатите от бюджетната комисия гласуваха и намаляването на прага за кешовите разплащания от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Измененията бяха приети с 11 гласа "за" на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичния фронт и БДЦ. Против гласуваха двамата депутати от БСП, а ДПС даде три гласа "въздържал се".
За леките коли, различни от джиповете, но над 5000 лв. и за имотите над тази стойност данъчният кредит ще се определя по методика на Министерството на финансите.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„12 млн. монети сменят двулевката", пише в. „24 часа"
Малко по-големи са от 1 лев, с лика на Паисий Хилендарски
Hа 7 декември тази година българите ще могат да се разплащат и с монети от два лева. Хартиената двулевка постепенно ще се изтегля от обращение, докато бъде заменена от металната пара. И след прощапулника на новата монета хората ще могат да плащат и с хартиената, докато постепенно тя излезе от портфейлите и се озове в банковите складове.
Ще бъдат изсечени 12 милиона нови метални двулевки, а "производството" им ще продължи до 2018 г. Това ще струва на централната ни банка близо 9 млн. лв. без ДДС. Централните банкери аргументират смяната на монетите от два лева с метални с търсенето на по-голяма рентабилност - металът се изхабявал много по-бавно от хартията и не се налага честа подмяна.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"В КТБ потънаха 3,9 млрд. на държавната енергетика", пише в. "Стандарт"
3,9 млрд. лв. на държавни дружества от енергетиката са потънали с фалита на КТБ. Това става ясно от списъка на преференциалните депозити в банката, който беше публикуван от Фонда за гарантиране на влоговете. Списъкът, изготвен от синдиците Росен Ангелчев и Ангел Илиев, съдържа имената на юридически и физически лица, чиито спестявания са били със специални лихви, различни от общите условия на КТБ, и затова по закон не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете. Най-затънал е Българският енергиен холдинг /БЕХ/, който е шапка на най-големите енергийни компании - НЕК, ЕСО (Електроенергиен системен оператор), АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Някои от дружествата имат по няколко десетки разплащателни, депозитни и специални сметки, парите от които едва ли ще бъдат възстановени, защото според закона, в редицата на кредиторите, за каквито се водят притежателите на сметки, фирмите са на едно от последните места. За тях определено няма да стигнат парите, които се надяват да съберат синдици
Прочети още от в. "Стандарт"