"AES България", която разработва проекта "AES Марица Изток 1" в България, днес съобщи, че е придобила пакет акции от ветроенергиен проект в Каварна, 120 мегаватов проект в процес на развитие в Североизточна България, в партньорство с Гео Пауър ООД, съобщава бизнес портала на Стара Загора. 

"Развитието на този ветроенергиен проект в Каварна съвпада със стратегията на AES да развива проекти за енергия от вятър в Европа, особено на пазари, където в бъдеще се очаква висок ръст." каза Джон Ботъмли, Директор на ветроенергийния проект.

"С този проект разширяваме нашата дейност в България, като добавяме още един проект освен в нашия ТЕЦ AES Марица Изток 1 за 1,2 млрд. евро, който в момента се строи", добави Питър Лайтгау, директор на Ей И Ес България.

Управителите на Гео Пауър, инж. Томас Функе и инж. Димитър Христов, изразиха своето задоволство от постигнатите споразумения, перспективите за съвместна работа в развитието на проекти за добиване на енергия от възобновяеми енергийни източници с партньор от величината на AES.

"Тяхното присъствие на световния енергиен пазар и опитът им в тази сфера, съчетан със стратегията и потенциала на нашата компания ще даде възможност за развитие на подобни проекти в България и Югоизточна Европа.

Надяваме се, че съвместната ни дейност ще отговори на световните тенденции за максимално оползотворяване на ресурсите от ВЕИ".

Чрез реализацията на настоящия проект се очаква произведената екоенергия да спестява годишно от 250 000 до 280 000 тона въглеродни емисии.