Арабският свят е в икономически подем. Приходите от експорта на нефт разширяват финансовите пространства за тези развиващи се страни и разкриват нови възможности за промяна на съществуващата индустриална структура - така германският бизнес портал Handelsblatt коментира развитието на арабските пазари през последния месец.

В Близкия Изток усилено се търсят технологии от чужбина. Арабските държави са започнали да диверсифицират икономиките си. Те се стараят да изградят една индустриална структура, която е ориентирана към високите постижения в производството и също така към сектора на услугите. Въпреки това в региона все още влиза твърде малко чуждестранен капитал. Само широко отваряне на арабските пазари ще повиши доверието на инвеститорите.

За световното стопанство арабските страни са от значение преди всичко с нефтеното си богатство. Тук се намират 68% от доказаните световни запаси на нефт и 45% от световните запаси на природен газ. Чуждестранните инвеститори ще станат по-активни в региона, ако тези ключови сектори се либерализират и се изградят атрактивни рамкови условия в свободни икономически зони.

Естествено, арабските правителства търсят „среден път" - те се стремят да запазят извоювания контрол над нефтодобива и преработката на суровия петрол, като едновременно с това сами произвеждат съпътстващите икономическия ръст съвременни технологични продукти и услуги.

Засега най-съществени са успехите при либерализирането на търговията. Митническите ограничения между арабските държави са намалени чувствително, а не-тарифните търговски бариери на практика са премахнати. Така се създават условия за формиране на значителен по размер единен пазар. Като цяло стопанският климат в Ориента се е подобрил, благодарение на олекотяване на ръководните структури и засилване правото на собственост.

В прогноза, изготвена през септември 2006, МВФ очаква висок икономически ръст за арабските държави за тази година. В повечето държави ръстът ще възлезе между 5 и 7%. В ОАЕ ръстът се очаква да е 11,5%. За отминалите години прогнозите на МВФ винаги са се оказвали по-консервативни от фактическите стойности, оповестявани от отделните държави - коментира Handelsblatt.

Но като цяло икономиката на региона е по-слабо развита и все още богатството е твърде непропорционално разпределено: в Катар БВП на глава е 53 хиляди долара годишно, докато в Египет БВП е едва 1,400 долара.

Сред страните от региона изпъква Саудитска Арабаия с 363,3 млрд. долара БВП, която за 2006 година прогнозира ръст от 5,8%, а за 2007 г. прогнозата е 6,5%. БВП на човек в Кувейт е повече от $31хил., а в ОАЕ - 35 хиляди долара. Саудитска Арабия и Оман имат годишен БВП около 15,000 долара на човек.

Внушителни постъпления от експорт на нефт и газ са напълнили касите на арабските държави. Какво по-добро за европейските технологични компании от това да ги изпразнят. Арабите са готови да плащат, за да си осигурят високотехнологично бъдеще, след като все някога потокът на петрола ще започне да пресъхва.

Инвестициите на германската страна в Близкия и Средния Изток от 1998 г. насам са се удвоили. За 2005 година германският износ за арабските страни е бил 18,5 милиарда евро, което е 15,2% ръст спрямо предходната година. Най-важни търговски партньори на Германия в региона са ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия и Кувейт.

Търговският дефицит на арабските държави с Германия е 8,2 милиарда евро. Усилията за преодоляване на дефицита са свързани не толкова с увеличение на износа за Германия, а с диверсифициране на регионалната икономика и намаляване на зависимостта от петролните постъпления.

Развиването на собствена индустриална структура в арабския свят открива многобройни шансове за доставки и участие. Капацитетите на алуминиевата индустрия на Бахрейн и Дубай се разширяват; също и Оман и Катар имат планове за преустройство на производствени мощности. До 2010 г. Персийският залив може да произвежда над 6 млн. тона продукция годишно и така да се превърне в един от най-големите в света доставчици на суров алуминий.

Абу-Даби в ОАЕ (на снимката) се разраства не само като център на добива на нефт и земен газ, а и на съпътстващата индустрия. Постоянно множащото се население се нуждае от електричество и вода, затова се търсят електростанции и нови технологии във водното стопанство. Освен това в Арабския свят ще се инвестира все повече в техника за опазване на околната среда и медицински услуги.